LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izazovi sezonskih studentskih poslova

Ususret turističkoj sezoni: evo na što treba paziti prilikom potrage za poslom

Ususret turističkoj sezoni u nastavku donosimo na što sve studenti trebaju pripaziti kako njihova potreba za novcem, ali i želja za novim iskustvima ne bi bile iskorištene.

Ususret turističkoj sezoni u nastavku donosimo na što sve studenti trebaju pripaziti kako njihova potreba za novcem, ali i želja za novim iskustvima ne bi bile iskorištene.

 

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.


Iako nam zima još nije pokazala sve što ima te nas do ljeta, mora i sunca čeka još puno vremena, pripreme za sezonu već su naveliko počele. Ključ uspjeha turističke sezone, ali i svakog ugostiteljskog objekta, je kvalitetna radna snaga. Upravo zato mnogi ugostiteljski objekti i poduzeća iz turističkog sektora vrlo rano kreću u potragu za obrazovanom i radišnom radnom snagom kojom će osigurati kvalitetnu uslugu njihovim gostima te samim time i njihovu vlastitu zaradu.

U toj svojoj potrazi često se oslanjaju na studente zbog njihove visoke obrazovanosti, informatičkih i tehničkih vještina, ali i čestog poznavanja najmanje jednog stranog jezika. Studenti su također poželjni radnici zato što su ustrajni u svome radu jer im upravo o njemu često ovisi i nastavak studiranja, a samim time i njihova budućnost. Nažalost, ta njihova ustrajnost, ali i potreba za novcem često zna biti iskorištena od strane ponekih poslodavaca koji krše studentska prava poput propisane satnice i radnog vremena, a sve kako bi uštedjeli na plaćama. Zato je posebno bitno da se studenti prije svoga rada na sezoni jako dobro pripreme i prouče svoja zakonom propisana prava kako nitko ne bi iskoristio njihovu potrebu i neiskustvo.

Doris Sikavica, studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, koja ima dugogodišnja iskustva rada na sezoni, ističe da unatoč poslovima koji često mogu biti stresni i iscrpljujući ako se studenti dobro ne pripreme, sezona studentima može biti predivno životno iskustvo.

– Ja bih sezonski rad svakako opisala kao pozitivno iskustvo koje je, kao i sve u životu, imalo ljepših i ružnijih trenutaka i situacija. Uglavnom ih pamtim kao lijepe periode jer sam radila na predivnim lokacijama koje su nadoknadile sve ono loše što bi se dogodilo u smjeni. – kaže Doris.

Gdje tražiti studentski posao? 

Također je od posebne važnosti i izvor ponude poslova s kojeg se posao traži. Najpoželjnije je tražiti poslove preko oglasa studentskih centara jer su ti poslodavci obično provjereniji i pouzdaniji, no ni one poslove, koji se nude preko društvenih mreža i sličnih platformi, ne treba izbjegavati pod uvjetom da se prije prihvaćanja posla studenti raspitaju o poslodavcu. Svaki student bi prije odlaska na sezonski rad trebao sa svojim poslodavcem detaljno dogovoriti i razjasniti uvjete svog rada, te ako je moguće, istražiti nešto više o svom poslodavcu i iskustvima ljudi koji su kod njega radili prijašnjih sezona, potencijalno se tako nešto može istražiti preko velikih grupa na društvenim mrežama koje su stvorene u svrhu traženja poslova i razmjene informacija o tom pitanju.

– Sve poslove tražila sam na stranicama studentskih centara u našim najvećim gradovima Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali i na stranici MojPosao.net ili direktno na stranicama određenih poslodavaca. Smatram da sezonski posao nije teško pronaći, osobito ukoliko nedostaje radnika i sezona je na vrhuncu. Tada sam u potragu za sezonskim poslom krenula početkom srpnja, kroz par dana sam na stranici jednog velikog hotelskog kompleksa pronašla koje su im sve pozicije otvorene te sam poslala otvorenu molbu s naznakom radnog mjesta koje najviše želim uz svoj životopis, a već sljedeći dan dobila poziv da mogu doći raditi. Iako za prvi posao nije bilo krugova eliminacije niti razgovora za posao, drugačija situacija bila je prošlo ljeto kada sam radila kod privatnika na Korčuli za koju je trebalo proći razgovor s poslodavcem preko videopoziva, a koji se provodio i na hrvatskom i na engleskom jeziku. – kaže Doris.

Načini na koje možete stupiti u kontakt s poslodavcima su razni. To možete napraviti preko već spomenutih Facebook grupa, raznih internetskih oglasa, sajmova poslova i stranica različitih studentskih centara diljem hrvatske, međutim, nemojte se ograničavati na već ponuđene poslove. Ako već imate zamišljen posao iz snova, znate gdje biste htjeli raditi i na kojem radnom mjestu, ne čekajte na priliku, već se sami ponudite putem otvorene molbe.

Otvorena molba je molba u kojoj se vi samoinicijativno obraćate poslodavcu bez postojećeg natječaja za posao. Takve molbe često znaju biti uspješne jer poslodavci cijene samoinicijativu i otvorenost vas kao potencijalnog radnika, a takva vam molba nudi i priliku da dobro razmislite kako ćete se predstaviti svome poslodavcu i koje ćete svoje vrline istaknuti. Kada se prijavljujete za neki posao, bez obzira radi li se o raspisanom natječaju ili otvorenoj molbi, dobro razmislite koje bi vrline poslodavcu mogle biti poželjne, budite korektni i iskreni prema njemu i nemojte obećavati nešto što ne znate ili ne možete ispuniti. Pazite da ste u svome razgovoru ili prijavi pristojni i pismeni, dobro obrazložite svoje motive i prenesite poslodavcu koliko ste spremni raditi.

Na što paziti prilikom odlaska na sezonski posao?

Jako je važno da prilikom ugovaranja posla svom poslodavcu najavite ako imate neke obveze na fakultetu ili neke ispite za koje ćete morati učiti i ići polagati – ako svog poslodavca s takvim stvarima upoznate na vrijeme, vrlo vjerojatno mu to neće predstavljati problem. Kod ovakvih stvari definiranje smjene i slobodnih dana jako je bitno kako biste bili sigurni da ćete uz svoj posao imati dovoljno vremena za učenje. Također je važno unaprijed dogovoriti s poslodavcem u kakvoj ćete radnoj odjeći i obući raditi, da se znate pripremiti prije samog odlaska te ponijeti stvari koje već imate ili ih kupiti na akciji kako ne biste imali dodatne troškove. Po odlasku na rad, osim klasičnih stvari poput odjeće, higijenskih potrepština i dokumenata, svakako se preporučuje da sa sobom ponesete određenu svotu novca kako biste u svakom trenutku za svaki slučaj imali za telefonski bon, lijekove i liječnički ili stomatološki pregled te za kartu i siguran povratak kući.

Brzopleto prihvaćanje sumnjivih i neistraženih poslovnih ponuda studenta može nepotrebno dovesti u opasnost. Poželjno je na sezonski rad ići i s nekim od prijatelja ili poznanika, kako iz praktičnih razloga i društva tako i iz sigurnosti, no bez obzira na to, prilikom odlaska na sezonski posao morate obavijestiti svoje roditelje i bližnje gdje idete na posao, kada, s kim i pod kojim uvjetima. Što se tiče sigurnosti studenata u svakom segmentu, preporučljivi su poslovi kod velikih turističkih i ugostiteljskih kompleksa iz razloga što su oni provjereniji jer svake godine zapošljavaju velik broj studenata te su bolje pripremljeni i upoznati sa zakonskim odredbama te je manje prostora za prevaru. Jedina mana kod takvih poslova je što se tada morate pripremiti na dijeljenje smještaja s velikim brojem kolega.

Studentica Doris je najzadovoljnija bila s poslom uvjetima rada u jednom hotelskom kompleksu.

– Iako je satnica tada bila minimalna, s obzirom da su uvjeti uključivali organiziran smještaj i tri obroka u danu, što nije bio slučaj kod privatnika koji nisu nudili obroke, nego isključivo smještaj dok je satnica bila nešto veća. Uz to, blagdane, prekovremene sate i nedjelje je taj hotelski kompleks isplaćivao po propisima odnosno za 50 % više. Rad u tom kompleksu se isplaćivao na studentski ugovor dok su privatni poslodavci plaćali na ruke, isto tako, smjena od minimalno šest sati zahtijeva pauzu od 30 minuta, što nije bio slučaj kod privatnika koji je davao 15 minuta pauzu u smjeni od osam sati. Radno vrijeme bilo je osam sati svaki dan uz jedan dan u tjednu slobodan, ali moram napomenuti da mi je to i bio jedan od glavnih uvjeta kod traženja posla jer nisam htjela pristati na prekovremeni rad i ne imati dan za odmor. – rekla nam je Doris.

Potrebno je dogovoriti stvari poput studentske satnice koja ne smije biti manja od minimalne propisane koja sada iznosi 29,30 kn. Treba dogovoriti trajanje smjene, potencijalne prekovremene sate i njihovo plaćanje te broj slobodnih dana. Pri tome treba imati na umu da student po zakonu svaki radni dan ima pravo na 30 minuta plaćene pauze, da se radni sati blagdanom, nedjeljom, noću i prekovremeno plaćaju za 50 posto više od dogovorene satnice.

Studentima se preporučuje izbjegavanje svih poslova i poslodavaca koji nude rad bez studentskog ugovora i isplatu plaće na crno jer je takav način obavljanja posla iznimno rizičan i studenti su tada lako podložni prevarama. Poslodavac je isto tako dužan isplatiti plaću studentu najkasnije 15 dana nakon prestanka radnog odnosa i obavljanja poslova od strane studenta. Za studente su posebno bitni i životni uvjeti za vrijeme rada na sezoni, posebice onda kada im je radno mjesto van mjesta prebivališta. Zato je potrebno unaprijed dogovoriti dnevne tople obroke i smještaj na koje student zakonom ima pravo, a u slučaju da studenti nemaju osiguran smještaj zbog blizine radnog mjesta, oni zato imaju pravo na plaćene putne troškove koji se odrede u dogovoru s poslodavcem.

Studentima koji se spremaju za rad na sezoni Doris savjetuje da znaju svoja prava i ne odustaju od njih, ali i da se svakako pripreme da će svaki posao od njih zahtijevati vrijedan rad i poneko odricanje.

– Savjetovala bih im da znaju svoja prava i da ne dopuste da ih se iskorištava koliko god posla bilo tu sezonu. Naravno da će biti situacija koje nisu očekivali i da će možda u nekim situacijama trebati obaviti poslove za koje nisu plaćeni, ali da ne dopuste da se to ponavlja većinu vremena tijekom sezone. Svakako da provjere prije odlaska gdje će biti smješteni i kakav je način prehrane i postoji li uopće. Bitno je i pokušati stvoriti koliko-toliko dobar odnos s kolegama i nastojati što manje ulaziti u konflikte kako bi radno okruženje bilo što manje napeto i kako bi tih osam sati prošlo što je ugodnije moguće. – kaže Doris.

Kao što i sama Doris kaže, sezonski rad na Jadranu je daleko od utopijske slike plaćenog godišnjeg odmora i studenti se trebaju pripremiti na puno truda i rada. Jako je bitno da studenti dobro poznaju svoja prava i od njih ne odstupaju, čuvajući svoje dostojanstvo i ne dopuštajući da ih se iskorištava. Međutim, uz malo pripreme, pokoju dobru odluku i malo sreće to može postati predivno životno iskustvo s puno lijepih uspomena, novih vještina i prijateljstava.

Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: UNSPLASH