LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt CERM-a i Pragme

Što će SIMS donijeti (budućim) novinarima i mladima bez posla?

Projekt „SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr” od velikog je značaja kako za mlade nezaposlene tako i za studente diplomskog studija novinarstva koji se uključuju u njegove aktivnosti.

Projekt „SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr” od velikog je značaja kako za mlade nezaposlene tako i za studente diplomskog studija novinarstva koji se uključuju u njegove aktivnosti.

Centar za razvoj mladih od rujna 2020. do kolovoza 2021. provodi projekt SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Aktivnostima koje se odvijaju u njegovu sklopu nastoji suzbiti problem socijalne isključenosti koja je nerijetko posljedica nezaposlenosti kod mladih te ujedno osnažuje studente diplomskog studija novinarstva za kvalitetnije izvještavanje o toj temi. 

Vrijednost SIMS-a za mlade osobe koje su nezaposlene

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u cijeloj Europskoj uniji, a uzroci stopa nezaposlenosti mladih ne potječu iz njihove generacijske specifičnosti, već odražavaju stanje potražnje za radom. Drugim riječima, nalaze se u nepovoljnom položaju zbog premalog broja novih radnih mjesta, a slabije su konkurentni za određenu poziciju zbog saturiranosti tržišta rada kandidatima s bogatijim radnim iskustvom. Kako nacionalne politike mogu samo dijelom odgovoriti na potrebe nezaposlenih mladih, Centar za razvoj mladih ovim projektom potiče osvještavanje šire javnosti o utjecaju koju njihova nezaposlenost ostavlja na njihov položaj u društvu, odnosno kako ih ona dovodi u stanje socijalne isključenosti. Javnost bi u konačnici trebala postati osjetljivija na ovaj problem, a njenom senzibilizacijom potaknut će se pozitivne promjene ka njegovu rješavanju.

S obzirom na to da je stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti osobe najviša kod nezaposlene osobe i iznosi 42,9%, strateško područje zapošljavanja i pristupa zapošljavanju jedno je od značajnijih, a njime se može doprinijeti smanjenju stope rizika od siromaštva – stoji u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Vođen time, SIMS će raditi upravo na novim načinima povećanja njihove zapošljivosti/zaposlenosti.

Vrijednost SIMS-a za (buduće) novinare

Mediji, odnosno medijski djelatnici, važan su čimbenik u podizanju svijesti javnosti. Međutim, oni su danas izloženi velikom broju informacija i ozbiljnim vremenskim pritiscima. Ograničen vremenski rok za plasman sadržaja potiče plasman informacija upitne kvalitete, odnosno neosjetljivih na marginalizirane skupine. Kod uključenih (budućih) novinara projekt SIMS tu će činjenicu promijeniti – oni će steći relevantna znanja za izvještavanje i dovoljno vremena za bavljenje ovom problematikom.
 
Podsjetimo, Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma provodi dvogodišnji projekt SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: PIXABAY