LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Centra za razvoj mladih

SIMS upozorava da nezaposlenost mladih dovodi do njihova socijalnog isključivanja

Kroz projekt SIMS, koji provodi CERM u partnerstvu s Pragmom te uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, intezivno se radi na osvještavanju javnosti o utjecaju nezaposlenosti na položaj mladih u društvu, odnosno na njihovo socijalno isključivanje.

Kroz projekt SIMS, koji provodi CERM u partnerstvu s Pragmom te uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, intezivno se radi na osvještavanju javnosti o utjecaju nezaposlenosti na položaj mladih u društvu, odnosno na njihovo socijalno isključivanje.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u cijeloj Europskoj uniji, a uzroci stopa nezaposlenosti mladih ne potječu iz njihove generacijske specifičnosti, već održavaju stanje potražnje za radom. Drugim riječima, nalaze se u nepovoljnom položaju zbog premalog broja novih radnih mjesta, a slabije su konkuretni za određenu poziciju zbog saturiranosti tržišta rada kandidatima s bogatijim radnim iskustvom. Kako nacionalne politike mogu samo dijelom odgovoriti na potrebe mladih nezaposlenih, Centar za razvoj mladih kroz projekt SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr potiče osvještavanje šire javnosti – kako samih mladih tako i poslodavaca – o utjecaju koju njihova nezaposlenost ostavlja na njihov položaj u društvu, odnosno kako ih ona dovodi u stanje socijalne isključenosti. Javnost bi zahvaljujući projektu u konačnici trebala postati osjetljivija na ovoj problem, a njenom senzibilizacijom potaknut će se pozitivne promjene ka njegovu rješavanju.

S obzirom na to da je stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti osobe najviša kod nezaposlene osobe i iznosi 42,9%, strateško područje zapošljavanja i pristupa zapošljavanju jedno je od značajnijih, a njime se može doprinijeti smanjenju stope rizika od siromaštva – stoji u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Vođen time, SIMS će raditi upravo na novim načinima povećanja njihove zapošljivosti/zaposlenosti.

Mediji, odnosno medijski djelatnici važan su čimbenik u podizanju svijesti javnosti. Međutim, oni su danas izloženi velikom broju informacija i ozbiljnim vremenskim pritiscima. Ograničen vremenski rok za plasman sadržaja potiče kako posuđivanje sadržaja tako i sadržaj upitne kvalitete, odnosno sadržaj neosjetljiv na marginalizirane skupine. Kod novinara koji će se uključiti projektne aktivnosti, odnosno studenata diplomskog studija novinarstva, SIMS će tu činjenicu promijeniti.

Projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr provodi Centar za razvoj mladih (CERM) u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Za sve projektne aktivnosti kao i sadržaj nastao u njihovu sklopu odgovoran je isključivo CERM.
FOTO: PIXABAY