LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„OSVIJESTI, OSVIJETLI”

Priručnik za medijske djelatnike o ranjivim skupinama mladih dostupan i online!

Publikacija, između ostalog, sadrži teorijski okvir o socijalno ranjivim skupinama mladih i novinarske članke koji na različite načine obrađuju tematiku socijalno isključenih mladih.

Publikacija, između ostalog, sadrži teorijski okvir o socijalno ranjivim skupinama mladih i novinarske članke koji na različite načine obrađuju tematiku socijalno isključenih mladih.

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma izradio je priručnik za medijske djelatnike o ranjivim skupinama mladih pod nazivom Osvijesti, osvijetli. Publikacija je nastala u sklopu projekta SIMS - Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, projekta koji Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a čiji je cilj edukacija budućih medijskih djelatnika za kvalitetnije izvještavanje o socijalnom ranjivim skupinama, ali i nizom aktivnosti povećati vidljivost socijalno ranjivih skupina u medijskom prostoru. 

Stoga publikacija Osvijesti, osvijetli - priručnik za medijske djelatnike o ranjivim skupinama mladih daje i teorijsko-praktični okvir o socijalno ranjivim skupinama, ali i članke korisnika projekta, studenata diplomskog studija novinarstva, koji obrađuju problematiku socijalno isključenih mladih skupina. 

Autori teorijskog dijela CERM-ovi su partneri iz udruge Pragma, Nedjeljko Marković, Marija Granić, Adrijana Hadžić i Mirjana Soljačić, a autori članaka Vanessa Lošić, Zdravka Jukić, Tina Lukež, Anđela Parmać, Ante Milković i Milica Lipovac. Za dizajn publikacije i grafičku pripremu zaslužna je Iva Vianello (Črčke).

– Tijekom projekta SIMS 30 uključenih studenata diplomskog studija novinarstva napisalo je 120 članaka namijenjenih povećanju vidljivosti socijalno ranjivih skupina pa je bio težak zadatak izdvojiti nekoliko članaka koje bismo uvrstili u publikaciju. Odlučili smo se za dva članka koji obrađuju problematiku nezaposlenosti i nemogućnost pronalaska posla, članak o mladima s problemima ovisnosti, članak koji obrađuje tematiku mladih pripadnika nacionalne manjine i mladih osoba s invaliditetom te nekoliko članaka o borbi s mentalnim bolestima. Inače, sve članke napisane u sklopu projekta može se pročitati i poslušati na stranici projekta sims.studentski.hr kao i na portalu Studentski.hr. – poručuje Iris Delić iz Centra za razvoj mladih, urednica publikacije. 

Budući da je namijenjena medijskim djelatnicima, publikacija je poslana medijskim kućama diljem Hrvatske, a moguće ju je prolistati i online na poveznici

Projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr provodi udruga Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Za sadržaj ovog članka odgovoran je isključivo Centar za razvoj mladih.

FOTO: CERM