LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt CERM-a i Pragme

Evo što je dosad napravljeno u sklopu SIMS-a, a što tek slijedi

U sklopu SIMS-a upravo se provodi istraživanje o utjecaju nezaposlenosti na socijalnu isključenost te o izvještavanju medija o potrebama i društvenim problemima nezaposlenih mladih osoba u društvu.

U sklopu SIMS-a upravo se provodi istraživanje o utjecaju nezaposlenosti na socijalnu isključenost te o izvještavanju medija o potrebama i društvenim problemima nezaposlenih mladih osoba u društvu.

Od 1. rujna 2020. godine Centar za razvoj mladih provodi projekt SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. U njegovu je sklopu, tijekom dvije godine koliko traje, planiran čitav niz aktivnosti kroz koje će se osnažiti budući medijski djelatnici za kvalitetnije izvještavanje o nezaposlenim mladima radi suzbijanja njihove socijalne isključenosti, a koje obuhvaćaju i plasman programskih sadržaja namijenjenih povećanju vidljivosti socijalno isključenih skupina. 
 
Pregled dosadašnjih aktivnosti

CERM je s udrugom Pragma, koja je partner na projektu, detaljno razradio plan te je osigurao sve tehničke preduvjete za realizaciju SIMS-a. Predstavljeno je tako njegovo grafičko rješenje, a lansirana je i web-stranica na poddomeni portala Studentski.hr na kojoj se kontinuirano objavljuju novosti – www.sims.studentski.hr

Također, proveden je natječaj za uključivanje studenata diplomskog studija novinarstva sa stečenim zvanjem prvostupnika novinarstva. Odabrano je njih 15 koji će pohađati prvu od dvije planirane Novinarske akademije.

Pokrenuto je i istraživanje o utjecaju nezaposlenosti na socijalnu isključenost te o izvještavanju medija o potrebama i društvenim problemima nezaposlenih mladih osoba u društvu. Ono još traje, a pristupiti mu mogu nezaposlene osobe u dobi između 18 i 30 godina ispunjavanjem upitnika na poveznici

Aktivnosti u pripremi
 
Prije no što studenti diplomskog studija novinarstva, njih ukupno 30 u dvama ciklusima, započnu s kreiranjem sadržaja kojim će na portalu Studentski.hr povećavati vidljivost ranjivih skupina, odnosno nezaposlenih mladih, proći će edukacije koje će ih za to osposobiti – kako one koje će unaprijediti njihove novinarske vještine tako i one u kojima će se pomno upoznati s problematikom skupine o kojoj će izvještavati.
 
Očekuju ih individualne edukacije, ali i grupne – Novinarske akademije. Jedna Novinarska akademija obuhvaća 10 jednodnevnih susreta tijekom kojih će učiti o utjecaju nezaposlenosti na mentalno zdravlje mladih, o specifičnoj problematici hrvatskog tržišta rada, o novim pristupima medijskom izvještavanju, kreativnom izvještavanju, zatim o mladima kao primateljima naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a, o nezaposlenim i ujedno neaktivnim mladima, o mladima u riziku za razvoj ili koji se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja illi su rano napustili obrazovanje te o mladima s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja i osamostaljivanja (separacija od roditelja).
 
U sklopu projekta planirana je i prilagodba sadržaja osobama s invaliditetom. Odnosno izradit će se i audioverzije članaka za slijepe i slabovidne osobe te će se pokrenuti podcast – Studentski.hr TV – koji će na drugačiji način pristupati tematici kojoj je projekt posvećen.

Teme i sadržaji nastali u pripremi i realizaciji edukacija, s teorijsko-znanstvenim i praktičnim okvirom, objedinit će se u publikaciji koja će poslužiti kao edukativni materijal za široku populaciju medijskih djelatnika.
 
Podsjetimo, Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma provodi dvogodišnji projekt SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
 
FOTO: PIXABAY