LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Započeo je karijeru kao student strojarstva i kriminalistike, a danas je najpoznatiji reper na Balkanu

Na današnji je dan rođen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih repera i muzičkih producenata na Balkanu. Karijeru je započeo kao student strojarstva i kriminalistike, a do danas je snimio šest studijskih albuma i surađivao s brojnim poznatim hrvatskim i inozemnim glazbenicima.

Na današnji je dan rođen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih repera i muzičkih producenata na Balkanu. Karijeru je započeo kao student strojarstva i kriminalistike, a do danas je snimio šest studijskih albuma i surađivao s brojnim poznatim hrvatskim i inozemnim glazbenicima.

Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, rođen je 22. prosinca 1978. godine u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Četrnaest godina kasnije seli u Hrvatsku gdje završava srednju strojarsku školu poznatiju kao Prvomajska. Vraća se u BiH da bi studirao strojarstvo i kriminalistiku u Tuzli, ali tamo započinje glazbenu karijeru i nakon godine dana odustaje od fakulteta i dolazi u Zagreb kako bi se posvetio glazbi.

Razvoj glazbene karijere

Još u Tuzli Edo Maajka postaje jedan od dva MC-ja glazbenog benda DefenceNedugo zatim postaje dio ekipe s FMJAM hip-hop radio-showa te s Frenkijem, DJ-em Soulom, Hamazm i Munjom osniva bend Disciplinska komisija. Pjesme im postaju radijski hitovi u sjevernoj Bosni, a koncerti u Tuzli 1999. godine sve više su posjećivani. Njihov se prvi album, kako stoji na Edinovoj službenoj web-stranici, još uvijek iščekuje.

Svoju samostalnu karijeru Edo započinje u Zagrebu, snimanjem prvih demo-stvari naziva Minimalni rizik te Mahir i Alma. Obje pjesme postaju hitovi zagrebačke demo-scene na emisiji radija 101 Demo Blackout koju rade DJ Phat Phillie i DJ FRX. Edo potpisuje ugovor s izdavačkom kućom MENART i ostaje njegov izvođač do današnjeg dana. Prvijencem 2002. godine naziva Slušaj mater postaje najbolji newcommer te godine na području Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Drugi studijski album naziva No sikiriki izdaje 2004. godine i njime potvrđuje status jednog od najboljih rokera na prostorima Balkana. U to vrijeme nastupa s pratećim bendom Lexaurini, DJ-em Soulom, DJ-em Olidobollijem u skoro svim gradovima bivše Jugoslavije i po mnogim europskim klubovima i festivalima. Iduće godine biva proglašen debitantom godine.

Osim za spomenuti album biva nagrađen i pohvaljen u medijima i za svoj treći album naziva Stigo Ćumur iz 2006. godine, koji mu donosi kao i prethodni albumi mnoštvo nagrada i pohvala u medijima. Surađuje s prvacima srpske hip-hop scene kao što su Sky Wikluh, Ajs Nigrutin, Timbe te Marchello i Bassivity ekipa, a izdao je i još tri albuma: Balkansko, a naše iz 2008. godine, Štrajk mozga iz 2012. godine i Put u plus iz 2018. godine

Edo Maajka danas

Izvođač danas surađuje s grupama TBF, Hladno Pivo, Pips Chips i Videoclips, Diyala, Frenkie, Letu Štuke, Skroz, Defence, Sinestet, Dado Topić, Damir Avdić, Diyala, Studio Morris, Davor Erceg, the Books of knjige, Bolesna Braća, Nered, Stoka, General Woo, Elemental, El Bahattee i mnogim drugima. Posuđuje glas u sinkroniziranim verzijama crtića Legenda o medvjedu, Ledeno doba 2 i Chicken Little.

Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, hip-hopu i općenito o ljudima. U posljednje se vrijeme bacio u produkciju i pravljenje beatova za druge glazbenike, ali radi i na svojim pjesmama koje bi, kako stoji na njegovom webu, uskoro trebale biti objavljene. 

U prosincu 2004. godine Edo Maajka je za Radio Slobodna Evropa o svom bošnjačkom identitetu i estradnoj pripadnosti izjavio:

– Ja se nikad nisam sramio 'ko sam i odakle, svi to znaju, ali činjenica je i da sam dio hrvatske estrade jer djelujem i tu. Mislim da pričam o socijalnim temama koje se tiču i Hrvatske i Bosne, a to su jako slični problemi, i bio bih kreten i lažnjak kad ne bih rep'o o Hrvatskoj jer tu živim. Ja sam Bošnjak, to mi se vidi po glavi, hahaha, ali pripadam na obje scene i drago mi je što je tako.

FOTO: FACEBOOK