LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zanimljivosti o simbolu buntovništva koji je ujedinio generacije

Najpopularniji odjevni predmet na svijetu patentiran je 20. svibnja 1873., a mi vam donosimo zanimljivosti o trapericama koje sigurno niste znali.

Najpopularniji odjevni predmet na svijetu patentiran je 20. svibnja 1873., a mi vam donosimo zanimljivosti o trapericama koje sigurno niste znali.

Ma daj obuci levisice i stare bijele tenisice – pjevao je Danijel Popović na Jugoviziji u istoimenoj pjesmi koju svi znamo i koju smo svi barem ponekad pjevušili. Međutim, mnogi ne znaju da su popularne levisice nastale upravo na današnji dan 1873. kada su američki biznismen Levi Strauss i krojač Jacob Davis patentirali prve traperice. Izum zaveden pod brojem 139121 uskoro je zaludio cijeli svijet postavši simbolom američke kulture, ali i neizostavnim komadom odjeće u svakom ormaru na svijetu.

Priča o trapericama, kao i većina toga u novijoj američkoj povijesti, ima korijene u 19. stoljeću i zlatnoj groznici. Jedna je osoba otkrila zlato i ubrzo su svi jurili na zapadnu obalu SAD-a, pomamljeni i želeći se obogatiti. Iako nije tražio zlato, na zapadnu je obalu jurio i američki imigrant Levi Strauss, trgovac koji je prodavao dobra manjim trgovinama i koji je imao samo 24 godine kada je došao u San Francisco.

Najveću je suradnju ovaj ambiciozni biznismen ostvario s letonskim imigrantom, krojačem Jacobom Davisom koji je proizvodio odjeću za kopače zlata i radnike na željeznici. Budući da se radilo o ljudima na zahtjevnim fizičkim poslovima, trebala im je čvrsta odjeća koja se neće odmah raspasti, ali je, s druge strane, trebalo u obzir uzeti i visoke kalifornijske temperature koje su odmah diskvalificirale vunu kao nepogodan materijal. Davis je, stoga, kao najpogodniji materijal za svoju odjeću koristio denim, materijal napravljen od pamuka, dosta čvrst, ali mekan i udoban. On se dosjetio da bi materijal mogao dodatno ojačati dodavanjem bakrenih zakovica, a uskoro su ga počeli kopirati mnogi drugi krojači.

Zbog svega je toga Davis htio zaštititi vlastitu ideju te je, u nedostatku novca za patent, pisao Levi Straussu. Strauss je, nanjušivši dobru priliku, odlučio platiti 68 dolara za patent, postavši tako Davisovim poslovnim partnerom. Uskoro su njihove blue jeans postale toliko popularne da je Levi Strauss morao izgraditi tvornicu za proizvodnju, a ostalo je povijest. Sljedećih stotinjak godina traperice su se nosile isključivo kao radna odjeća, no u 1950-ima počinju ih nositi filmske i glazbene zvijezde poput Jamesa Deana i Elvisa Presleya te su postale vrlo popularne među tinejdžerima koji su ih obožavali jer ih nisu nosili njihovi roditelji. Ubrzo su postale simbolom mladenačkog otpora, smatralo se da se oblačenjem traperica iskazuje stav: 

– Postoji samo jedna vrsta pravih traperica. Tko je pravi nosač traperica, zna na koje mislim. Što ne znači da je svatko tko nosi prave traperice – pravi nosač traperica. Većina ni ne zna što to ima na tijelu. Mislim time reći da su traperice stav, a ne hlače – navodi predstavnik mladih buntovnika u knjizi Nove patnje mladog Werthera.

Za kraj vam donosimo nekoliko zanimljivosti koje o popularnom odjevnom predmetu koje sigurno niste znali:

1. Traperice su se ispočetka proizvodile samo u indigo boji kako bi se njome prekrila sva prljavština i masnoće, odnosno, kako bi nečistoća bila manje vidljiva.

2. Tijekom Drugog svjetskog rata ženske su traperice imale šlic na desnoj strani, dok je na muškima bio sprijeda, gdje se nalazi i danas na većini modela.

3. Levi Straussove traperice uvijek su opšivene narančastim koncem koji je oznaka brenda.

4. Od jedne bale pamuka može se napraviti 225 pari traperica.

5. Više od 50% svjetske proizvodnje traperica smješteno je u Aziji – Indiji, Bangladešu i Kini.

6. Većina traperica nakon bojanja najprije se ispere u vodi kako bi se spriječilo smanjivanje veličine.

7. Najstariji par traperica – star 115 godina – otkriven je 1997. godine te je 2005. godine prodan japanskom kolekcionaru za 60 000 dolara.

8. Žene u prosjeku imaju 7 pari traperica u ormaru.

9. George Bush 2001. godine zabranio je nošenje traperica u vlastitom uredu.

10. Traperice su u Europu došle tijekom Drugog svjetskog rata, zahvaljujući američkim vojnicima koji su ih nosili.

FOTO: FLICKR