LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zabilježen veliki uspjeh hita „Rock Me Amadeus“ kontroverznog glazbenika

Falcovi su se albumi prodavali rapidno, a ujedno je prvi umjetnik čiji je materinji jezik bio njemački, a hit mu je postao prvi na Billboardovoj ljestvici u SAD-u.

Falcovi su se albumi prodavali rapidno, a ujedno je prvi umjetnik čiji je materinji jezik bio njemački, a hit mu je postao prvi na Billboardovoj ljestvici u SAD-u.

Na današnji je dan 1986. godine pjesma Rock Me Amadeus autora Johanna Hansa Hölzela, poznatijeg kao Falca, postigla veliki uspjeh. Tada se popela na prvo mjesto na pop-ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu, a na prvom je mjestu bila i u SAD-u. 

Pjesma je ostala na vrhu ljestvice Billboard Hot 100 tri tjedna. Falcov album Falco 3 također se nalazio na vrhu Billboardove ljestvice albuma. 

Njegovi su se albumi prodavali rapidno, a broj im je bio u desecima milijuna primjeraka. Najveći hit koji je postigao nevjerojatnu slavu upravo je spomenuti. Donekle je inspiriran filmom Amadeus koji govori o Mozartovom životu te Mozartovom i Salierijevom sukobu. 

Falco je odmalena pokazivao glazbeni talent. Još se u njegovu djetinjstvu otkrilo da ima apsolutni sluh, a svoju je darovitost iskoristio do maksimuma. Bio je pjevač, tekstopisac, pa čak i reper, što je kroz 70-e i 80-e godine prošloga stoljeća bilo vrlo neuobičajeno. Osim što je koristio svoje vokalne sposobnosti, svirao je klavir, bas gitaru, električnu gitaru i akustičnu gitaru.
 
Tekstovi njegovih su pjesama često izazivali zgražanje i šok jer su teme često bile vezane uz drogu i nasilje. Sam je Falco umro sa samo 41 godinom zbog posljedica ovisničkoga života. Ovog glazbenog genija generacije će se sjećati još dugo zbog njegovog hrabrog, otvorenog i necenzuriranog prikaza ružnog u društvu na inovativan i zabavan način. Ostat će upamćen kao prvi umjetnik čiji je materinji jezik bio njemački, a hit mu je postao prvi na Billboardovoj ljestvici u SAD-u.
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT