LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Za slavu nije potrebna ni srednja škola; vidljivo je iz primjera 46-godišnje Severine

Kraljica hrvatske estrade već je u srednjoj školi potpuno zanemarila formalno obrazovanje i posvetila se glazbenoj karijeri. Povodom njenog rođendana, donosimo zanimljivosti iz njenog života.

Kraljica hrvatske estrade već je u srednjoj školi potpuno zanemarila formalno obrazovanje i posvetila se glazbenoj karijeri. Povodom njenog rođendana, donosimo zanimljivosti iz njenog života.

Severina Vučković, jedna od najpoznatijih hrvatskih pjevačica i pop-ikona u bivšoj Jugoslaviji, rođena je na današnji dan 1972. godine S obzirom na njenu iznimnu popularnost u Hrvatskoj, ali i u regiji, nazivaju je i kraljicom hrvatske estrade. Također, dobitnica je brojnih nagrada kao što su Večernjakova ruža za ženskog izvođača 2002. godine, Zlatna bubamara za izvođača 2014. godine u Makedoniji te Zlatna ptica za najtiražnijeg izvođača desetljeća. Poznata je i po osvojenom trinaestom mjestu na Eurosongu u Grčkoj s pjesmom Moja štikla. Osim kao pjevačica, okušala se i kao glumica u nekoliko filmova i kazališnih predstava, među kojima je i uloga barunice Castelli u drami Gospoda Glembajevi.

Popularna je glazbenica rođena u Splitu kao najmlađa kći Ane i Severa Vučkovića. Vrlo je mlada ostala bez oca, a ima još i dvije sestre ― Anu i Zdenku. Već je kao dijete osjećala ljubav prema scenskom nastupu i glazbi, pa se tako već u osnovnoj školi počela baviti plesom, pjevanjem i sviranjem klavira. S 10 godina nastupila je u mjuziklu Frane štrapalo, a nakon završetka osnovne škole upisuje Srednju glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, od koje ubrzo odustaje kako bi se u potpunosti posvetila glazbi.

FOTO: Facebook/Severina

Glazbena karijera

Severina već s 14 godina počinje zarađivati od glazbe, i to kao pjevačica grupe Treća smjena. Početkom 90-ih godina pobjeđuje na natjecanju DemoX Radio Zagreba te osvaja snimanje svog prvog studijskog albuma. Prvi njen singl naziva Proljeće potpisuje Zdenko Ruljić, a početkom 1991. godine u suradnji sa Zrinkom Tutićem snima svoj drugi album pod nazivom Severina. Najpoznatije pjesme s tog albuma su Kad si sam Tvoja prva djevojka, a s Tutićem je snimila i albume Trava zelenaMoja stvar, Djevojka sa sela Dalmatinka. Istoimena joj pjesma, uz singl Paloma Nera koji objavljuje 1993. godine, donose veću popularnost i ulazak u svijet estrade.

Tako Severina iste godine odlazi na turneju po Hrvatskoj i Sloveniji. 1998. godine prekida suradnju s Tutićem zbog loše suradnje na albumu Moja stvar, koji je ujedno dobio i oštre kritike publike zbog rock prizvuka. Mnogo se bolje proslavio album Djevojka sa sela, čija istoimena pjesma 1998. godine postaje himnom Hrvatske nogometne reprezentacije.

Početkom 1999. godine Severina izdaje sedmi studijski album naziva Ja samo pjevam, na kojemu se kao autori pojavljuju poznata lica poput Đorđa Novkovića, Aleksandre Kovač, Ante Pecotića i Rajka Dujmića. Iste godine nastupa na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom Ajde, ajde zlato moje te dvije godine nakon izdaje album Pogled ispod obrva koji je bio nominiran za glazbenu nagradu Porin. S pjesmom s istoimenog albuma pod nazivom Virujen u te 2001. godine pobjeđuje na Melodijama hrvatskog Jadrana, a pjesma osvaja i status hita godine

2006. godine s pjesmom Moja štikla pobjeđuje na Dori te odlazi u Grčku na nastup Eurosonga, gdje osvaja visoko trinaesto mjesto. 2008. godine izdaje album Zdravo Marijo koji nailazi na kritike slikara Milana Generalića zbog objave jedne od njegovih slika na omotu albuma. Unatoč njegovim prohtjevima da se zabrani distribucija albuma, već se prvo izdanje, zahvaljujući trikovima poput dijeljenja krunice i nastupa u svećeničkoj odori, prodalo u rekordnom vremenu.

Jedanaesti album Dobrodošao u klub Severina objavljuje 2011. godine, a na njemu se mogu naći pjesme kao što su Brad Pitt, Uzbuna, Grad bez ljudi, Dobrodošao u klub i Italiana. Krajem 2013. godine izdaje poznati hit Hurem te 2014. godine singl Uno momento u suradnji s jednom glazbenom skupinom iz Srbije. Pjesma je u roku od 24 sata bila preslušana više od 700 000 puta, kao i duet sa Sašom Matićem pod nazivom More tuge. 2017. godine, među ostalim pjesmama izdaje i tri velika hita naziva Otrove, Kao Kuda za vikend.

Privatni život

Veza s Alenom Marinom, glavnim vokalom grupe Kojoti, prvi je ljubavni odnos Severine za koji je znala šira javnost. Severina je nekoliko puta bila zaručena, a jedna od najpoznatijih veza joj je ona sa srbijanskim poduzetnikom Milanom Popovićem. S njime ima sina Aleksandra, rođenog 2012. godine Od 22. studenog 2015. godine u sretnom je braku s Igorom Kojićem, bivšim srbijanskim nogometašem. 

Osim poznatih medijskih prijepora s Edom Maajkom, Tomom Bebićem i Zrinkom Tutićem, 2004. godine u javnosti se našla Severinina privatna video snimka s poduzetnikom Milanom Lučićem. Zbog povrede privatnosti Severina se šest mjeseci nije pojavljivala na sceni, ali je na nagovor diskografske kuće Dallas Records već iste godine izdala album Severgreen. Na društvenim mrežama danas broji više od milijun i petsto tisuća pretplatnika.

FOTO: FACEBOOK/SEVERINA