LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Torcida i Hajduk – ljubav koja traje već 66 godina

Već 66 godina Hajduk nosi titulu najopjevanijeg europskog kluba zahvaljujući najvjernijim navijačima. Pogledajte kako izgleda Poljudska ljepotica kada se na nju spusti „Oluja sa sjevera“ te se prisjetite početaka najstarije navijačke skupine Europe.

Već 66 godina Hajduk nosi titulu najopjevanijeg europskog kluba zahvaljujući najvjernijim navijačima. Pogledajte kako izgleda Poljudska ljepotica kada se na nju spusti „Oluja sa sjevera“ te se prisjetite početaka najstarije navijačke skupine Europe.

Sve što tražim od tebe, nisu čak ni pobjede – samo srce to tvoje hajdučko, svima poznato – stihovi su to koji često odjekuju sjevernom tribinom Poljudske ljepotice, a označavaju podršku navjernijih navijača klubu koji živi vječno. O Torcidi se već 66 godina govori samo u superlativima – oni su najstarija i najvjernija navijačka skupina Europe, jedna od rijetkih skupina poznata po organiziranom navijanju, koreografijama i karuselima. Zahvaljujući njima, Poljud je najbučniji stadion, a Hajduk je najopjevaniji europski klub sa čak 130 pjesama i vlastitom operetom, Kraljicom baluna. I unatoč godinama koje prolaze, njihova ljubav ostaje. 

Prvih je godina nakon Drugoga svjetskoga rata nogomet u Jugoslaviji imao vrlo važno mjesto – veliki su klubovi redali važne pobjede, odlazili na međunarodna natjecanja, a navijači su se sve više počeli okupljati oko boja klupskih zastava. Iako su vjerni navijači pratili Hajduk još od osnivanja 1911. godine, a prvi je organizirani odlazak na domaću utakmicu zabilježen 1927. godine, Torcida je osnovana uoči utakmice s Crvenom Zvezdom u listopadu 1950. godine Potaknuti navijanjem na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dalmatinski studenti Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić i mnogi drugi odlučili su dati vjetar u leđa najdražem klubu organiziranim navijanjem. Hajduk je slavio u toj utakmici, a na kraju je sezone držao prvenstveni pehar, zapisavši se u povijest bez ijednog poraza u sezoni.

Međutim, uskoro za Torcidu nastaju crni dani. Državnim je strukturama smetalo njihovo navijanje protiv omiljene Crvene Zvezde pa su zabranili ime i djelovanje Torcide te sankcionirali vodstvo kluba. Ipak, to nije spriječilo njihovu podršku klubu pa su djelovali u tajnosti. 60-ih su godina zabilježeni i prvi nasilni sukobi na tribinama, kojih su posljedica bile kazne koje su snašle Hajduk.

70-ih godina, pak, sve se više najgorljiviji navijači počinju okupljati na istočnoj tribini Starog placa. U isto vrijeme usvajaju južnjački način navijanja karakteriziran isticanjem velikog broja zastava i klupskih obilježja te marširanjem gradom nakon velikih pobjeda, ali i sjevernjački način manifestiran u nasilničkom ponašanju, što je razlog izostanka ostalih navijača s tribina. Sve se više upotrebljavaju navijačke himne i skandiranja na tribinama.

FOTO: Wikipedia

Ime Torcida javno se počelo ponovo koristiti 1980. godine kada su nove generacije navijača Hajduka željele starim imenom i navijanjem proslaviti voljeni klub. Od tada su se navijači počeli okupljati na sjeveru novog stadiona na Poljudu. Nisu dugo bili usamljena skupina jer su im se krajem 80-ih na tribinama pridružili navijači Dinama, Partizana i Crvene Zvezde, ali i drugih manjih klubova. Organizirane grupacije Torcide počinju se širiti i izvan grada pa se na stadionu počinju pojavljivati transparenti navijača Hajduka iz okolnih mjesta, a kasnije i cijele države.

Torcida je početkom 90-ih pokazala nezadovoljstvo stanjem u državi paljenjem jugoslavenske zastave na tribinama, čime je prekinuta utakmica protiv Partizana. Nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske navijači miruju, nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a Hajduk ispisuje zlatne godine kluba redajući uspjeh za uspjehom. godine 2000., nakon pet godina bez važnih pobjeda, na tribine se vraćaju i sukobi, a Torcida se počinje zalagati za odlazak uprave kluba na čelu s Brankom Grgićem. U isto su se vrijeme zalagali i za donošenje Kodeksa upravljanja klubom, a pokrenut je i projekt Naš Hajduk koji se polako privodi kraju. U posljednje su vrijeme Torcidaši jedina hrvatska navijačka skupina koja se bori protiv mraka u HNS-u.

Zahvaljujući Torcidi, kruži legenda kako je Hajduk jedini klub svijeta koji nikad nije igrao bez podrške vlastitih navijača s tribina (osim utakmica sa praznim tribinama, naravno). A da vodstvo kluba to itekako zna cijeniti, govori činjenica da dres s brojem 12 ne nosi niti jedan igrač jer navijači su njihova beskrajna podrška u svakoj minuti svake utakmice. I dok svih 11 svih 90 minuta igra svim srcem, svih 35 000 svih 90 minuta svim srcem navija.

I kad gaziš ti i pobjeđuješ,

ti uvijek znaj,

pjesma naša nikad ne staje:

Ajde, Hajduče!

A kad padaš ti, i kad ne ide,

osvrni se,

iza tebe sve odjekuje:

Ajde, Hajduče!

FOTO: WIKIPEDIA