LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Izumitelj Alexander Graham Bell 10. ožujka 1876. godine u Bostonu na vlastitom je uređaju kroz mikrofon riječima: Gospodine Watson, dođite ovdje, trebam vas, označio prekretnicu u svjetskoj povijesti. Te su riječi označile prvu službenu uporabu telefona u komunikacijske svrhe. Bellov asistent, Watson, nalazio se u susjednoj prostoriji i jasno čuo svaku riječ. Bio je to prvi telefonski poziv u povijesti. Zanimljivo je da se taj poziv dogodio potpuno slučajno. Naime, dok je namještao telefon za eksperiment, Bell je po svojim hlačama prolio kiselinu. Iz tog je razloga pozvao Watsona koji se nalazio u drugoj sobi, a zvuk je čuo upravo preko telefona. Bell je dobio patent za telefon samo tri dana ranije.

Alexander G. Bell, PHOTO: Pixabay

Telefon je svakako jedan od najznačajnijih izuma u povijesti. Iako su danas standardni kućni telefoni zamijenjeni mobitelima, Bellovi su eksperimenti doveli do situacije da se isti uopće mogu koristiti. Nakon što je obavio prvi telefonski razgovor, Bell je dvije godine kasnije pomogao objaviti i uputstva za uporabu telefona. Izrađen je i prvi telefonski imenik s otprilike 20 stranica. Unutar prvih žutih stranica, stajale su i napomene o tome kako se javljati na telefon. Bell je predložio da bi prva riječ u razgovoru trebala biti pozdrav ahoj, Thomas Edison je predložio halo što je postao općeprihvaćen pozdrav. 

Nekoliko godina kasnije, prvi je put zazvonio telefon i u Hrvatskoj, 8. siječnja 1881. godine pomoću zračne telefonske linije. Ista je postavljena između Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice, što je udaljenost od oko tri i pol kilometra. ​

FOTO: PIXABAY