LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Sirova snaga Iggyja & The Stoogesa rasplamsala rock glazbu

Fantastični treći album glazbene ikone Iggyja Popa i njegova benda The Stooges unatoč početnoj lošoj prodaji postao je jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti glazbe.

Fantastični treći album glazbene ikone Iggyja Popa i njegova benda The Stooges unatoč početnoj lošoj prodaji postao je jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti glazbe.

Onaj koji traži da uništi, jedan, jedini i neponovljivi kum punka, rock frontman par excellence, idol generacija i generacija glazbenika – James Newell Osterberg, poznatiji kao Iggy Pop, na današnji je dan, 7. veljače 1973., sa svojim bendom The Stooges izdao Raw Power, treći i vjerojatno najbolji album koji su ikada snimili.

Razlog iz kojeg je ime benda tijekom snimanja Raw Powera glasilo Iggy and The Stooges nije egocentrizam simpatičnog Iggyja – koliko god to teško bilo pojmiti u retrospektivi, The Stooges na samom početku karijere nisu bili uspješni. Iako su njihova prva dva albuma, The Stooges i Fun House, apsolutni klasici, veoma su se loše prodavali pa se grupa raspala. Pop je, nakon toga, dobio ponudu izdavačke kuće Davida Bowieja da u Londonu snimi samostalni album zajedno s Jamesom Williamsonom, drugim gitaristom The Stoogesa. Ipak, kako u Engleskoj nisu našli zadovoljavajuću ritam-sekciju, pozvali su bivše članove grupe, braću Asheton – Rona, gitarista grupe, koji se za potrebe ovog albuma primio bas gitare, i Scotta, bubnjara. Četvorka je stvorila pravo proto-punk čudovište, nevjerojatno kvalitetan album potpuno drugačiji od svojih dvaju prethodnika. Album je miksao i producirao sam Iggy Pop, i to toliko loše da su izdavači inzistirali da ga David Bowie prepravi. Konačna verzija toliko je naglasila Iggyjev vokal i Williamsonovu gitaru da su braća Asheton gotovo izbrisana iz zvuka.

Međutim, unatoč čudnom procesu snimanja, Raw Power upravo je ono što mu i ime kaže – čista, nepatvorena energija. Kritičari mlađe generacije koje se tek upoznaju sa Stoogesima upućuju na reizdanje ovog albuma iz 1997., no i na izvorniku iz 1973. energija naprosto isijava iz svakog takta. Fenomenalne proto-punk himne Search and Destroy i Your Pretty Face Is Going to Hell zvuče jednako svježe i danas, može se čak reći pogotovo danas, kada se rock glazba polagano vrti u krug.

Izdavačka je kuća inzistirala da se na albumu nađu i dvije balade, no Gimme Danger i I Need Somebody toliko su energične da je akustična gitara jedino po čemu se i primjećuje da su zamišljene kao nekakvi blaži komadi. Zaista je tragikomično što je album ponovno podbacio na tržištu, zbog čega su se The Stooges i raspali 1974. Ipak, ovakvo remek-djelo nije moglo tek tako pasti u zaborav. Teško je i pobrojiti sve glazbenike na koje su The Stooges utjecali. Kritika često razlikuje grupe inspirirane ranim Stoogesima, u koje ubraja grunge, noise i stoner-rock bendove te punk i hard rock bendove 80-ih, koji su inspirirani Raw Powerom.

Ipak, najpoznatiji grunger – Kurt Cobain – u svojim je Dnevnicima više puta istaknuo kako mu je upravo Raw Power omiljeni album svih vremena. Album je inspirirao čak i Cee Lo Greena, a hardcore punk ikona, Henry Rollins, na leđima ima tetovirano ime pjesme Search and Destroy. Sirova snaga Iggyja & The Stoogesa ipak je zasluženo rasplamsala rock glazbu.

FOTO: PINTEREST