LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Prvi brk glazbene scene slavi 78. rođendan

Kada legenda digne ruke, cijela Hrvatska pjeva u glas. Mate Mišo Kovač, pjevač osebujnog karaktera i rekorder po broju prodanih albuma na ovim prostorima, nekoliko je puta najavljivao povlačenje s glazbene scene, no ljubav prema glazbi je prevladala. Donosimo pregled hitova koji su obilježili pjevačevu karijeru.

Kada legenda digne ruke, cijela Hrvatska pjeva u glas. Mate Mišo Kovač, pjevač osebujnog karaktera i rekorder po broju prodanih albuma na ovim prostorima, nekoliko je puta najavljivao povlačenje s glazbene scene, no ljubav prema glazbi je prevladala. Donosimo pregled hitova koji su obilježili pjevačevu karijeru.

Neuništivi Mate Mišo Kovač, pjevač zabavne glazbe s više od 20 milijuna prodanih ploča tijekom 50 godina karijere, rođen je 16. srpnja 1941. godine Karijeru je započeo pjevajući pjesme stranih izvođača, a prvi nastup na kojem je zapažen od strane glazbenih producenata dogodio se u Karlovcu, gdje je nastupio s pjesmom I Can't Stop Loving You koju u originalu izvodi Ray Charles.  

Osim toga što je kralj Dalmacije, kako ga nazivaju njegovi obožavatelji, Mišo je i prva osoba na estradi čiji su brkovi postali njegov zaštitni znak, a pustio je ih 1971. godine kako bi prekrio ožiljak iznad gornje usne. Popularnog pjevača život nije mazio pa je tako nekoliko puta najavljivao povlačenje s glazbene scene i održao više oproštajnih koncerata, no ljubav prema glazbi bila je jača.

Prvom pjesmom Više se vratiti nećeš, koja ga je lansirala na glazbenu scenu, 1969. godine pobjeđuje na sarajevskom festivalu Vaš šlager, a dvije godine kasnije izdaje prvi album i odnosi pobjedu na splitskom festivalu. Sav novac koji je zaradio od prodaje prvog albuma pjevač je donirao za izgradnju autoceste Zagreb – Split.

Vrhunac popularnosti doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća s pjesmama dalmatinskog melosa. Mišo i danas ima značajnu publiku diljem zemlje, iako zbog zdravstvenog stanja i godina rjeđe održava koncerte. Uz njegove hitove odrasle su generacije, a pjesma Poljubi zemlju po kojoj hodaš ušla je u selekciju onih koje bi mogle biti emitirane na Marsu. U nastavku vam donosimo pregled pjesama koje su obilježile pjevačevu karijeru.  

1971. - 1981.

U razmaku od deset godina pjevač izdaje osam studijskih albuma, od kojih su tri dobila status Platinaste ploče, a dva Zlatne ploče. S prvog albuma izdvaja se pjesma Proplakat će zora, a s albuma Jači od vjetra najveći uspjeh doživljava pjesma Nikoga nisam volio tako. 

Dalmacija u mom oku

Deveti studijski album izdao je 1982. godine, a zbog velikog broja prodanih primjeraka Mišo je za album zaradio još jedan certifikat Zlatna ploča.

1985. - 1987. 

Osamdesetih godina nastaju najveći hitovi poput Ako me ostaviš, Svi pjevaju, ja ne čujem, Odavno više ne plačem zbog tebe, Ostala si uvijek ista i mnogi drugi. 

Petnaesti studijski album, naziva Malo mi je jedan život s tobom, izdan je 1987. godine i prodan u 450 000 primjeraka, a pjesma koja doživljava najveći uspjeh slijedi u nastavku. 

1993. - danas

Nakon smrti sina Edija, izdavanja pjesme posvećene njemu i nastupa pred 50 000 ljudi na splitskom Poljudu, Mišo je uz nekoliko oproštajnih koncerata objavio kako više neće nastupati, no ipak se nije povukao s glazbene scene. Nakon oporavka, 1999. godine izdaje album, a godinu dana kasnije s pjesmom Vraćam ti se Dalmacijo mati odnosi još jednu pobjedu na splitskom festivalu. 

Nakon još jedne stanke u karijeri, pjevač je 2006. godine izdao novi album na kojem mu se u pjesmi Nema mi do tebe nikoga pridružila kći Ivana Kovač. Uslijedili su koncerti u Puli, Zadru i Zagrebu, gdje je u novoizgrađenoj areni održao koncert pred 20 000 obožavatelja.
 

Mate Mišo Kovač tijekom karijere pet je puta bio proglašen pjevačem godine, a 2012. godine dobio je Porin za životno djelo. Koliko su njegove pjesme popularne dokazuju i brojne obrade, od kojih je najpoznatija Ostala si uvijek ista u izvedbi Toše Proeskog. Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego poželjeti pjevaču sretan rođendan, a vama, dragi čitatelji, ugodno poslijepodne uz njegove hitove. 
FOTO: FACEBOOK / MIŠO KIVAČ OFFICIAL FANPAGE