LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Premijerno prikazan prvi animirani Disneyjev klasik „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Mnogi od nas odrasli su na animiranim filmovima Walta Disneya. Prvi film iz njegova studija i ujedno iz SAD-a bio je „Snjeguljica i sedam patuljaka“ zahvaljujući kojem su animirani filmovi postali neizostavan dio filmske industrije te zemlje.

Mnogi od nas odrasli su na animiranim filmovima Walta Disneya. Prvi film iz njegova studija i ujedno iz SAD-a bio je „Snjeguljica i sedam patuljaka“ zahvaljujući kojem su animirani filmovi postali neizostavan dio filmske industrije te zemlje.

Animirani film Snjeguljica i sedam patuljaka (Snow White and the Seven Dwarfs) je ekranizirana verzija poznate bajke braće Grimm. To je prvi dugometražni animirani film iz animacijskog studija Walta Disneya. Svoju premijeru imao je 21. prosinca 1937. godine u slavnom kinu Carthay Circle Theatre u Los Angelesu.

Ovaj film je napravljen takozvanom cel (celuloidnom) animacijom koja se još naziva tradicionalnom animacijom. Takav oblik animacije nastaje skiciranje sličica animiranog filma odnosno ručnim crtanjem na papiru. Prilikom toga je važno da se svaka slika malo razlikuje od prethodne, a potom se njihovim brzim prikazivanjem ostvaruje iluzija pokreta. Snjeguljica i sedam patuljaka je prvi dugometražni animirani film napravljen u SAD-u, ali ne i u svijetu. Ipak, to je prvi zvučni animirani film u boji na engleskom jeziku.

Radnja filma prati bajku braće Grimm. Kad čarobno zrcalo kaže zloj kraljici da je Snjeguljica najljepša djevojka u kraljevstvu, kraljica naredi lovcu da je ubije. Lovac se smiluje nad Snjeguljicom te ona pobjegne u šumu i skloni se u kući sedmorice patuljaka.

Na premijeri u Hollywoodu, film je izazvao opće oduševljenje i divljenje. Charlie Chaplin, koji se također našao na premijeri, izjavio je za novine Los Angeles Times:

– Film je nadvisio naša velika očekivanja, a karakterizacijom patuljka Tupka (Dopey) Disney je stvorio jednog od najsmješnijih komičara svih vremena. –

Inovativno korištenje priče, boje, animacije, zvuka te vrhunska režija filma bili su inspiracija redateljima poput Frederica Fellinija i Orsona Wellesa. Zanimljivo je da Građanin Kane Orsona Wellesa započinje noćnom scenom u kojoj se vidi dvorac s jednim osvijetljenim prozorom, što neodoljivo podsjeća na prvu scenu dvorca zle kraljice u Snjeguljici.

Snjeguljica i sedam patuljaka-poster

FOTO: Wikipedia

Disney je za ovaj film i svoje pionirsko postignuće, kojim je stvorio novi oblik zabave, dobio počasnu nagradu Akademije koja se sastojala od jednog kipa uobičajene veličine i sedam malih kipića; jedan za svakog patuljka. Također, film je bio nominiran za nagradu Oscar za najbolju glazbu. godine 2008. Američki filmski institut (American Film Institute) je u svojim listama 10 najboljih američkih filmova u 10 klasičnih žanrova dodijelio Snjeguljici i sedam patuljaka prvo mjesto u kategoriji najbolji animirani filmovi svih vremena.

Da su filmovi u produkciji Walta Disneya popularni i uspješni i danas dokazuje fantastični triler Maleficent u kojem se u glavnoj ulozi pojavljuje Angelina Jolie. Film je napravljen prema još jednom animiranom Disneyevom klasiku iz 1959. godine – Trnoružici. 

FOTO: TUMBLR