LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Na današnji dan 1870. godine u Narodnom kazalištu u Münchenu premijerno je izvedena opera inspirirana germanskim i vikinškim sagama i epovima njemačkoga skladatelja Richarda Wagnera Die Walküre, kao dio opere Prsten Nibelunga.

Kas Valkira, znan još kao The Ride of the Valkyires popularan je termin za uvod trećeg čina opere Valkire, druge od četiriju opera njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, koji je uključen u Prsten Nibelunga (Der Ring des Nibelungen). Glavnu temu Kasa Valkiri Wagner je prvi put zapisao na običnome listu papira 23. srpnja 1851. godine, a u potpunosti je orkestriran krajem prve četvrtine 1856. godine te predstavlja treći čin opere koji počinje s Valkirama, djevicama ratnicama koje je podizao bog Wotan, a jašu iz bitke prije nego što se nađu na vrhu planine kako bi zajedno odvele pale junake do Valhalle. 

Tema opere Prsten Nibelunga je borba bogova, heroja i mitskih bića oko čarobnoga prstena koji donosi dominaciju nad čitavim svijetom. Prsten je dao iskovati nibelunški patuljak Alberich od zlata koje je ukrao od rajnskih djeva. Uz pomoć boga Logea, kći vrhovnoga boga Wotana Valkira Brünhilda, koja je izgubila besrmtnost zbog  suprostavljanja ocu u namjeri da spasi Siegriedova oca Sigmunda, vraća prsten rajnskim djevama i izvršava samoubojstvo na Siegrfriedovoj lomači. Hagen se utapa pri namjeri da otkrije prsten, a u procesu i bogovi i Valhalla bivaju uništeni.

Opera je inspirirana različitim germanskim i vikinškim sagama i epovima kao što su Edda, Völsunga Saga te Nibelungenlied. Opera Prsten Nibelunga zapravo je slijed od četiri glazbene drame koje se dotiču nordijske sage o turbulentnoj obiteljskoj povijesti bogova i njihovoj potrazi za čarobnim zlatnim prstenom. Isprva je bila koncentrirana na smrt junaka Siegfieda, ali je s vremenom izrasla u ciklus od četiri opere koje uključuju Das Rheingold (Rajnsko zlato), Die Walküre (Valkire), Siegfried i Die Gotterdammerung (Sumrak bogova). Čitavi ciklus je dovršen 1874. godine, a prvi dovršeni performans Prstena, u trajanju od čak 18 sati, izveden je 1876. na Bayreuth Festivalu, u kazalištu koje je posebno projektirano za Wagnerovu produkciju.

FOTO: TUMBLR