LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Gorgeous Gussie izazvala sportske polemike duljinom svoje haljine

Tenisačica Gertrude Moran na današnji je dan 1949. šokirala javnost haljinom iznad koljena koja joj je omogućila lakše kretanje po terenu.

Tenisačica Gertrude Moran na današnji je dan 1949. šokirala javnost haljinom iznad koljena koja joj je omogućila lakše kretanje po terenu.

Današnji modni izričaji svakoga dana odlaze iz jedne krajnosti u drugu te se ponekada čini da je moda iskoristila sve svoje adute. Modni dizajneri zbog toga često nastoje šokirati svojim kreacijama jer misle da će jedino tako uspjeti privući pažnju javnosti. Nešto slično učinio je Britanac Teddy Tinling 1949. na današnji dan kada je jedna poznata tenisačica odjenula njegovu kreaciju.

U to je vrijeme Tinling bio tenisač, modni dizajner i pisac bez značajnijih uspjeha na poljima kojima se bavio. To je promijenila tenisačica Gertrude Moran koja je na Wimbledonu izašla na teren u odjeći s njegovim potpisom. Radilo se o kratkoj haljini koja je, pri određenim kutovima, otkrivala čipkom obrubljene kratke hlačice. To je prouzrokovalo stampedo fotografa i novinara koji su ju u novinskim izdanjima sljedećeg dana prozvali Prekrasnom Gussie.

Tinling je zbog skandala bio prisiljen napustiti položaj domaćina Wimbledona nakon 23 godine rada, a morale su proći još 33 godine prije nego što su ga pozvali natrag. Sportske organizacije optužile su 25-godišnju Moran za unošenje vulgarnosti u tenis te za privlačenje pažnje na seksualiziran način. O aferi se raspravljalo i u parlamentu.

Događaj je skrenuo pozornost s Gussienih sposobnosti, ali je ona uskoro pokazala da nije samo lijepo lice. Te je godine bila četvrta najbolja američka tenisačica, a svojim je rezultatima došla i do četvrtine finala Wimbledona. Kasnije je poručila da ju moda nije zanimala više od sportske titule, željela je samo odjeću u kojoj može igrati. Tinling, koji je nastavio kreirati odjeću za najbolje svjetske tenisače, rekao je da njezina odjeća ni po čemu nije bila revolucionarna – haljina joj je omogućavala da lijepo izgleda dok se slobodno kreće po terenu nastojeći pobijediti protivnicu, što je i bilo najvažnije.

FOTO: WIKIPEDIA