LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Bruce Springsteen pokorio glazbene ljestvice i osvojio srca obožavatelja

Na današnji je dan „novi Dylan“ konačno publici dao do znanja da neće još zadugo biti nepoznato lice. Godine 1975. počinje njegov uspon na američkim, ali i svjetskim glazbenim ljestvicama.

Na današnji je dan „novi Dylan“ konačno publici dao do znanja da neće još zadugo biti nepoznato lice. Godine 1975. počinje njegov uspon na američkim, ali i svjetskim glazbenim ljestvicama.

Čak i ako ne poznajete cijeli njegov glazbeni opus, definitivno ste morali čuti za Brucea Springsteena, američkog rock pjevača, kantautora i gitarista. I ptičice na grani već znaju hitove poput starih Born in the U.S.A i I'm Going Down te nešto novijih Better DaysWorking on a Dream, no i ovaj se pjevač, koji u svome domu čuva čak 20 Grammyja te iza sebe ima više od 120 milijuna albuma prodanih diljem svijeta, uspio probiti tek dobro prokušanom metodom pokušaja i pogrešaka.

Bruce je u 26. godini već imao dva studijska albuma čiji se singlovi, unatoč silnom promoviranju, nisu uspjeli probiti na američko tržište i ostvariti primjetan uspjeh. Iz Columbia Recordsa su ga 1973. godine proglasili novim Dylanom te novim američkim uličnim pjesnikom, no prezime se Springsteen, unatoč očitom potencijalu, moglo pronaći samo na stranicama uglavnom opskurnih glazbenih časopisa te u razgovorima potpunih glazbenih zanesenjaka koji su s oduševljenjem pratili njegove trosatne nastupe u malim rock klubovima. No konačno se nešto pokrenulo u njegovu korist te je na današnji dan 1975. godine singl Born to Run postao Top 40 hit, označivši njegov put prema statusu svjetski poznate superzvijezde.

Na Sveučilištu u Zadru studentici dodijeljena nagrada za najbolji TikTok video


Za njega bi se moglo reći da se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme: rođen je 1949. godine u New Jerseyju. SAD je tada bio u zlatnom dobu rock and rolla te je postao pravi rasadnik budućih glazbenih imena. Springsteen je, u svojoj posvećenosti glazbi toga žanra tijekom sedamdesetih godina, početaka njegove karijere, bio prepoznat kao nešto novo i obećavajuće. Jednom je prilikom Lester Bangs, legendarni rock kritičar, rekao da Springsteen na neki način mumlja svoje pjesme u razljućenoj mješavini Robbieja Robertsona s Dylanom koji mu zavija iz zatiljka, i time započeo niz mnogih oduševljenih glazbenih kritika.

– Vidio sam budućnost rock and rolla, zove se Bruce Springsteen. – rekao je Jon Landau, urednik Rolling Stonea, koji je samo godinu dana poslije svoje izjave postao producent sljedećega Springsteenova albuma, a zatim preuzeo i upravljanje njegovom karijerom.

Nakon ovoga je hita počelo Springsteenovo uspinjanje pomoću trećega albuma, a Born to Run postao je američki evergreen često uspoređivan s popularnim Chevyjem iz '57. Samo dva tjedna nakon uspjeha i probitka na glazbenim ljestvicama, ovaj je glazbenik osvanuo na naslovnicama Timea i Newsweeka te je nova, sjajna zvijezda svjetske glazbene scene bila otkrivena. Danas društveno angažiran 67-godišnji kantautor niže uspjeh za uspjehom te s čak 15 studijskih albuma i beskonačnim brojem svjetskih koncertnih turneja ne prestaje biti miljenikom svih generacija ljubitelja dobre glazbe.

VIDEO: Jednostavna tehnika bojanja uskrsnih jaja


FOTO: Flickr

IZVOR: HISTORY
FOTO: FLICKR