LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Umro skladatelj koji se hrabro suprotstavio tradicionalnoj talijanskoj operi

Tijekom života skladao je više od dvadeset i pet opera, pratile su ga brojne obiteljske tragedije, a zaljubio se u ženu koju je podučavao glazbi – Giuseppe Verdi. Umro je na današnji dan 1901. godine.

Tijekom života skladao je više od dvadeset i pet opera, pratile su ga brojne obiteljske tragedije, a zaljubio se u ženu koju je podučavao glazbi – Giuseppe Verdi. Umro je na današnji dan 1901. godine.

Teško je u današnje vrijeme zamisliti bilo koju osobu, posebno onu koja je prošla kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a da ne zna tko je bio Giuseppe Verdi. Talijanski skladatelj koji je najpoznatiji po skladanju opera te vrlo bogatom glazbenom opusu, jedna je od onih ličnosti koje se pamte. Ne samo zbog svoje specifične osobnosti nego i glazbe koja umiruje slušatelja i gotovo ga vodi u jednu sasvim novu dimenziju. 

Rođen je u Italiji 1813. godine, a umro na današnji dan, 27. siječnja 1901. godine u Milanu. Rodio se kao Giuseppe Fortunino Francesco Verdi u zajednici Le Roncole. Preseljenjem njegove obitelji u Busseto u provinciju Parmu počeo je njegov glazbeni razvoj i to već u vrijeme mladosti. Tu je upisao studij glazbenog skladanja. Iako je krenuo vrlo ambiciozno, posebno s obzirom na svoju dob, upravo je broj njegovih godina i bio razlog zašto nije primljen na Milan Conservatory na daljnje školovanje. No onda je počeo učiti od poznatog skladatelja iz Milana, Vincenza Lavignea.

1833. godine započeo je njegov ozbiljniji rad u glazbi u Italiji, a radio je na mjestu dirigenta u Philharmonic Society u Bussetu. 1836. godine oženio se Margheritom Barezzi, kćeri njegova prijatelja Antonia Barezzija. Ljubav se dogodila kada je Verdi Margheriti držao sate glazbe i učio ju svirati. 

Kada je imao dvadeset i pet godina, točnije 1838. godine, završio je svoju prvu operu koja je nosila naziv Oberto, a pomagao mu je njegov kolega glazbenik Giulio Ricordi. 

Prva izvedba opere održana je u La Scali, opernoj kući u Milanu, a dok je radio na njoj doživio je obiteljsku tragediju. Naime, prva mu je kći umrla kao novorođenče, a kasnije se isto dogodilo i njegovu sinu. 

FOTO: Pinterest
 
Sljedeće je djelo opera s izrazitim naglaskom na komediju pod nazivom Un giorno di regno, a premijera je bila u rujnu 1840. godine u Milanu u Teatro alla Scala. Osim što je dobila izrazito negativne komentare kod publike i kritičara, te iste godine mu je umrla i supruga u dobi od samo dvadeset i šest godina. 

Često se kaže kako umjetnici inspiraciju pronalaze u ljubavi, promatrajući svijet oko sebe ili razmišljajući o ljepotama koje nas okružuju. Jasno je da Verdi u vrijeme kada su ga zadesile tragedije nije mogao pronaći inspiraciju za glazbu, za pisanje novih djela, ali uskoro je uspio pronaći mir i nastavio je skladati. Nova dva djela koja je završio su Nabucco i I Lombardi alla Prima Crociata. Obje opere vrlo su dobro prihvaćene kod publike te je postajao sve poznatiji. Nabucco je djelo koje je postalo poznato diljem svijeta i koje mu je donijelo svjetsku slavu. 

Mnogi umjetnici, koliko god se smatrali posebnima i velikima, teško se odluče suprotstaviti onome što je već postalo duboko ukorijenjeno u samo društvo, nešto što nije namijenjeno promjenama jer su se ljudi već navikli. I doista, teško je donositi promjene na jednoj većoj razini, a još je teže biti inicijator promjena, biti predvodnik nečega što u svima drugima predstavlja otpor ili im donosi pitanja na koja nemaju odgovor. A upravo su takvi pojedinci koji su se usudili realizirati svoje ideje i pokazati sve talente koje imaju, bili oni o kojima se danas piše, oni bez kojih danas ne bismo imali umjetnost kakvu imamo. Tako se i Verdi odlučno i hrabro suprotstavio tradicionalnoj talijanskoj operi i unio u svoja djela dašak teatralnog efekta koji je donosio posebne doživljaje za sve prisutne. 

Od mnogobrojnih opera koje je skladao, njih dvadeset i osam, najuspješnije su bile La Traviata, Falstaff i Aida. I dok se možda mnogi od vas prisjećaju zvukova Verdijevih najpoznatijih opera koje ste slušali na satima glazbene kulture ni ne znajući koliki je doprinos dao svijetu, to nije sve što nam je ovaj veliki skladatelj ostavio u nasljeđe. Ostala poznatija djela su Rigoletto, Il trovatore, Don Carlos i Messa da Requiem.

Verdi se danas smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti. Njegova djela izvode brojni autori diljem svijeta, a i danas su vrlo slušana. 

FOTO: FLICKR