LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro Sandro Botticelli, talijanski slikar

Prošlo je točno 505 godina od smrti jednog od najvećih talijanskih renesansnih slikara.

Prošlo je točno 505 godina od smrti jednog od najvećih talijanskih renesansnih slikara.

Alessandro di Mariano Filipepi poznatiji pod imenom Sandro Botticelli rođen je oko 1445. godine Bio je talijanski slikar rane renesanse koji je svoj životni i radni vijek proveo u Firenci. Tamo je i umro 17. svibnja 1510. godine

Botticelli je svoje prezime preuzeo od starijeg brata Giovannija kojeg su zvali Il Botticello, što bi u prijevodu značilo mala bačva, bačvica. Rođen u radničkoj obitelji u Firenci, u početku je radio kao naučnik zlatara, a potom mu je učiteljem postao firentinski slikar Filippo Lippi. Njegov utjecaj vidi se u Botticellijevu kasnijem radu. Radio je i kao pripravnik u radionici kipara Andree del Verrocchija čiji je učenik bio i Leonardo da Vinci.

Bio je pod pokroviteljskom članova obitelji Medici za koje je naslikao obiteljske portrete i nekoliko religijskih slika. Radio je i na freskama u crkvama u Firenci, a na poziv pape Siksta IV. slikao je i freske na zidovima Sikstinske kapele. Ipak, monumentalnosti i strogosti stila freske umjetnik se nije mogao u potpunosti prilagoditi te je ipak postao najpoznatiji po svojim slikama na drvu i platnu.

Njegova najslavnija djela Rođenje Venere i Alegorija proljeća dočaravaju istinski duh renesanse. U njima dolazi do spoja mitologije i poezije te se slavi ženska ljepota. Ženska tijela nestvarne su ljepote, lepršava i tanka, kao da lebde. Njegov stil karakterizira idealizirani tip figure i ideal ljepote kojem je težio. Giorgio Vasari, autor životopisa talijanskih umjetnika, naziva Botticellija bizarnim, sofisticiranim i ekscentričnim umjetnikom koji je uvelike ovisio o pokroviteljstvu Medicijevih.

Nakon smrti Botticelli ostaje nepoznat. Njegova remek-djela ponovno su otkrivena i pridana im je zaslužena slava tek u kasnom 19. stoljeću, a on je do danas ostao jedan od najznačajnijih talijanskih renesansnih majstora.

Botticelli je uživao veliko divljenje svojih suvremenika, između ostalih i još jednog velikog renesansnog genija, Leonarda da Vincija, čije izume imate prilike vidjeti u Zagrebu na izložbi „Leonardo da Vinci – genije i njegovi izumi“. Tako se možete barem na trenutak prebaciti u prošlost, osjetiti duh renesanse i saznati što je nadahnjivalo ove genijalne umjetnike. 

FOTO: WIKIPEDIA