LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Leonardo da Vinci – genije i njegovi izumi“

U Zagrebu otvorena izložba posvećena izumima Leonarda da Vincija

Rekonstrukcije više od 80 izuma te reprodukcije slika, crteža i anatomskih studija Leonarda da Vincija možete pogledati do 16. kolovoza u Zagrebačkom velesajmu.

Rekonstrukcije više od 80 izuma te reprodukcije slika, crteža i anatomskih studija Leonarda da Vincija možete pogledati do 16. kolovoza u Zagrebačkom velesajmu.

Leonardo da Vinci – genije i njegovi izumi naziv je svjetske izložbe koja se od 22. travnja do 16. kolovoza 2015. godine održava u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma. Izložba se sastoji od 80 izuma strojeva koje su rekonstruirali znanstvenici i stručnjaci iz Firence, služeći se skicama i napucima iz djela Leonarda da Vincija. Strojevi su sastavljeni u stvarnoj veličini, a za njihovu izradu korišteni su isti materijali koje je Leonardo mogao koristiti u svojem vremenu i koje je naveo u svojim zapisima. Tako su najčešće korišteni materijali drvo, užad i ljepilo.

Izumi su na izložbi razvrstani u četiri skupine koje se odnose na četiri elementa: zemlju, vatru, vodu i zrak. Pojedinu skupinu čine izumi koji svoju primjenu imaju u određenom elementu. Tako se na izložbi mogu vidjeti helikopter, preteča padobrana, bicikl, automobil, podmornica, oklopno vozilo, tiskarski stroj i brojni drugi izumi koje je Leonardo da Vinci zamislio i skicirao, a neki od njih izumljeni su tek stoljećima nakon njegova života. Uz svaki izum stoji objašnjenje, skica modela i citati iz Leonardova doba.

Budući da je Leonardo da Vinci bio slikar, arhitekt, izumitelj, inženjer, kipar i matematičar, stvarni renesansi genije, na izložbi su izložene i reprodukcije njegovih crteža, slika, anatomskih studija te njegovih kodeksa. Osim što sve možete pogledati, nekim izloženim strojevima možete i upravljati te tako bolje upoznati Leonardov genijalni um.   

Izložba je otvorena svakim danom od 9 do 19 sati, a ulaznice možete kupiti na ulazu u Kineski paviljon i preko Eventima. Dodatne informacije dostupne su na mrežnim stranicama izložbe. Prije nego što posjetite izložbu, o Leonardu i njegovim izumima možete se informirati na poveznici

FOTO: FLICKR/JK BRICKWORKS