LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Umro Freddie Mercury

Jedan od najvećih i najpoznatijih pjevača Freddie Mercury, vokalist grupe Queen, umro je na današnji dan. Ostao je zapamćen po osebujnom i bogatom glasu, slavnim brkovima te brojnim hitovima koje je stvorio i otpjevao za života.

Jedan od najvećih i najpoznatijih pjevača Freddie Mercury, vokalist grupe Queen, umro je na današnji dan. Ostao je zapamćen po osebujnom i bogatom glasu, slavnim brkovima te brojnim hitovima koje je stvorio i otpjevao za života.

Freddie Mercury, poznatiji kao vokal grupe Queen, umro je na današnji dan, 24.studenoga 1991. u Londonu.

Freddie je rođen u Zanzibaru 1946. godine pod imenom Farrokh Bulsara. Pohađao je englesku školu u Indiji gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je dobio i nadimak Freddie po kojem ga je zapamtio cijeli svijet. Kada su izbili nemiri u Zanzibaru, zajedno s obitelji odselio se u Veliku Britaniju.
Freddie je u Velikoj Britaniji upisao fakultet za umjetnost i grafički dizajn što se kasnije uvelike odrazilo na omotima albuma, garderobi te logu sastava grupe Queen.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe bitno se mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava - Queen.

S nevjerojatnim glasom raspona od čak četiri oktave krenuo je u glazbenu povijest. Sastav je počeo nizati hit za hitom, a sigurno svi znate riječi pjesme kao što je „Bohemian Rhapsody” s poznatog albuma „A Night at the Opera“ iz 1975. godine Sama pjesma zadržala se nevjerojatnih 9 tjedana na prvom mjestu top ljestvica. Pjesma je ušla i u Guinnesovu knjigu rekorda kao najbolja pjesma svih vremena.

Daljnji nastavak karijere obilježile su brojne pjesme koje su i danas poznate i još se uvijek mogu čuti na svim velikim događanjima, a posebno „We are the Champions”, „Crazy Littke Thing Called Love”, „Barcelona” , „Love of My Life” koju je posvetio Mary Austen. Možemo slobodno reći kako je svaki njihov album bio među najslušanijima.

Godine 1987. upoznao je ženu kojoj se dugo divio, Montserrat Caballé, i s njom snimio album Barcelona na kojemu je najpoznatija istoimena pjesma izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine Montserrat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje. godine 1987., oko Uskrsa, Freddie je saznao da boluje od AIDS-a, ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. studenoga. godine 1987. je odlučio više ne odlaziti na turneje s grupom, ponajviše zbog bolesti s kojom se morao suočiti. Jedan od njegovih posljednjih nastupa uživo bio je u mjuziklu „Time" u Dominion Theateru 14. travnja 1988. godine kada je nastupao zajedno s Cliffom Richardom te su izveli pjesmu „In My Defence".

Godine 1991. izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, koji sadrži dvije oproštajne pjesme - remek djelo „The Show Must Go On" i „These Are the Days of Our Lives", proglašenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji. Spot za tu pjesmu snimljen je u crno-bijeloj tehnici zbog Freddieva iznimno lošeg zdravstvenog stanja. Taj je spot ujedno i Freddijevo posljednje pojavljivanje u javnosti. Za pjesme sa zadnjeg albuma mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali članovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju.

Njegov privatni život obilježila su mnoga nagađanja, ali jedna od najvećih vijesti je zasigurno bila ta da je Freddie biseksualac i da boluje od AIDS-a. Naime njegovo naglo mršavljnje, potaknulo je sumnju mnogih da boluje od te smrtonosne bolesti, što je opovrgavao. Freddie je nažalost ipak podlegao ovoj bolesti, a unatoč tome što je imao homoseksulanu vezu sa Jimom Huttonom, svoj je sprovod, odnosno kremiranje, prepustio bivšoj zaručnici Mary Austin s kojom je bio u vezi šest godina nakon koje su ostali u dobrim prijateljskim odnosima. Danas samo Mary zna gdje se pepeo nalazi.

Freddie je bio veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona s kojima je snimio duet „State of Shock" koji nikad nije izdan kao singl u izvedbi njih dvojice, već je Mick Jagger naknadno u studiju snimio vokale identične onim Freddijevim te je pjesma postala megahit. Zanimljivo je da je original pjesme s Mercuryjevim dionicama ipak kasnije izašao u javnost. Freddie je i s Davidom Bowijem kroz grupu Queen snimio pjesmu „Under pressure", iako je nisu nikada uživo izveli. Surađivao je također i s Cliffom Richardom te brojnim drugim glazbenicima i producentima.

Nakon njegove smrti u Londonu je održan Koncert u spomen Freddieju Mercuryju kojega su prenosile brojne televizijske kuće diljem svijeta.

Unatoč tome što je prošlo više od 20 godina od njegove smrti, Freddieja se pamti kao jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih ljudi prošlog stoljeća zbog njegova iznimnog talenta, energije i karizmatičnosti. Bio je ujedno i sjajan zabavljač koji je znao izvući ono najbolje iz publike i zabaviti cijeli svijet.

FOTO: PLANETIVY.COM