LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umrla Ella Fitzgerald, najveća jazz pjevačica 20. stoljeća

„Prva dama pjesme“, Ella Fitzgerald, svojim je osebujnim glasom izazivala divljenje na svakom nastupu. U povijest je ušla kao prva Afroamerikanka koja je osvojila prestižnu nagradu Grammy.

„Prva dama pjesme“, Ella Fitzgerald, svojim je osebujnim glasom izazivala divljenje na svakom nastupu. U povijest je ušla kao prva Afroamerikanka koja je osvojila prestižnu nagradu Grammy.

Legendarna pjevačica Ella Fitzgerald rođena je 25. travnja 1917. godine u gradu Newport News u Virginiji. Imala je prilično teško djetinjstvo te nakon razvoda roditelja odlazi s majkom u Yonkers u državi New York. Zbog teške financijske situacije rano počinje raditi. Kada joj majka umire, ostaje sama i bez novaca. Kratko je vrijeme o njoj brinula teta, potom je završila u sirotištu koje je također ubrzo napustila. Bila je prisiljena živjeti na ulici te je pjevala za novac.

Prijelomni trenutak u njezinom životu dogodio se 1934. godine kada se odlučila prijaviti na amatersko natjecanje u pjevanju koje se održavalo u kazalištu Apollo u Harlemu. Baršunastim je glasom oduševila publiku i osvojila prvo mjesto. Njezin talent uočio je bubnjar Chick Webb te ju je pozvao u svoj swing sastav s kojim je 1938. godine snimila prvi veliki hit – A-Tisket, A-Tasket.

Upravo je ta pjesma označila početak njezinog uspjeha. Nakon Webbove smrti vodi njegov sastav, a nastupa i s Bennyjem Goodmanom. godine 1947. udala se za Raya Browna, basista u sastavu Dizzy Gilespie s kojim je bila na zajedničkoj turneji. Njihov brak je potrajao do 1952. godine

Postala je prepoznatljiva po scat pjevanju, improviziranom pjevanju nepovezanih slogova. Te su pjevačke improvizacije u jazzu postale sastavni dio njezinog osebujnog stila. Najveću je popularnost doživjela tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Jedinstvenim pjevačkim sposobnostima i širokim rasponom glasa izazivala je divljenje gdje god je nastupala. Tada je i prozvana Prvom damom pjesme.

–  Ella Fitzgerald mogla je pretvoriti svaku pjesmu u navalu kisika poskakujuće melodije koja dopire do uha slušatelja kao čista, bezbrižna radost – vječno mladi zvuk mlade zemlje. – napisao je kritičar Frank Rich.

Prve je Grammyje dobila 1959. godine te time ušla u povijest kao prva Afroamerikanka koja je osvojila tu nagradu. U više od 50 godina karijere snimila je preko 200 albuma i oko 2000 pjesama. Ukupno je osvojila trinaest Grammyja i nagradu za životno postignuće. Nastupila je s nekim od najvećih glazbenika toga vremena kao što su Louis Armstrong, Count Basie i Frank Sinatra.

Kraj njezinog života obilježila je borba s dijabetesom. Izgubila je vid i amputirane su joj obje noge. Posljednji je nastup imala 1991. godine u koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku. Umrla je na današnji dan 1996. godine u svojoj kući u Beverly Hillsu.

Osim što je bila izuzetno talentirana pjevačica, Ella Fitzgerald bila je i velika humanitarka. Pokrenula je vlastitu dobrotvornu zakladu koja još uvijek djeluje. Zračila je toplinom koja je posebno dolazila do izražaja na njezinim koncertima. Svojim je jedinstvenim glasom odvodila publiku u neka sretnija vremena. Isto čini i danas. Melankoliju i čežnju za prošlim vremenom pretvara u iskrenu radost življenja.  

FOTO: TUMBLR