LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umrla Audrey Hepburn

Na današnji dan prije 21 godinu umrla je britanska humanitarka, manekenka, modna ikona te jedna od najpoznatijih glumica 20. stoljeća.

Na današnji dan prije 21 godinu umrla je britanska humanitarka, manekenka, modna ikona te jedna od najpoznatijih glumica 20. stoljeća.

Rođena 4. svibnja 1929. godine kao Audrey Kathleen Ruston, bila je jedino dijete irskog bankara te barunice van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci bili čak i engleski te francuski kraljevi. Rođena je u okolici Bruxellesa, no djetinjstvo je provela na relaciji Belgija-Engleska-Nizozemska. Već kao djevojčica počela je pohađati satove baleta u Amsterdamu da bi 1948. godine, preselivši se u Englesku, počela nastupati kao plesačica i pjevačica u londonskom West End teatru.

Ušavši tako u kazališni svijet, shvatila je da nema dovoljno moćan glas pa je uzimala i private sate pjevanja s glumcem Felixom Aymlerom te ju je tako zamijetio casting direktor APBC-a. Na taj se način povezala s British Film Studiom te službeno započela svoju glumačku karijeru. U početku su to bile manje, sporedne uloge, a prva veća bila je ona u filmu „The secret people”, u kojem je glumila balerinu te izvodila vlastitu koreografiju.

Prijelomni trenutak u njenoj karijeri dogodio se 1953. godine kada je dobila glavnu ulogu u filmu „Praznik u Rimu” s Gregoryjem Peckom. Iako su producenti za tu ulogu prvotno htjeli Elizabeth Taylor, režiser William Wyler bio je toliko očaran njome da je na kraju upravo Audrey dobila glavnu ulogu te joj je ona donijela njenog prvog i jedinog Oscara za najbolju žensku glumicu. Narednih se godina pojavila u više od desetak filmova s velikim glumačkim ikonama poput Freda Astaira, Humphreya Bogarta, Garryja Coopera, Caryja Granta, Seana Conneryja i drugih. Lik Holly Golightly kojeg je odglumila u filmu „Doručak kod Tiffanyja” postao je jedna od najvećih modnih ikona 20. stoljeća.

Krajem 60-ih godina, nakon 15 uspješnih glumačkih godina, samo je povremeno glumila. U međuvremenu se rastala te ponovo udala za talijanskog psihijatra Andreu Dottia s kojim je dobila i drugo dijete. Sljedećih se desetak godina pokušavala vratiti na filmsko platno, no nijedan film nije postigao zapaženiji uspjeh. Kako je odrastala u Nijemcima okupiranom Arnheimu, a i zbog svojih iskustava tijekom Drugog svjetskog rata, ostatak života provela je pomažući s UNICEF-om djeci iz afričkih i azijskih siromašnih zemalja.

Još za braka s Dottijem upoznala je Roberta Woldersa u kojeg se na kraju i zaljubila. Nakon razvoda s Dottijem započeli su zajednički život, no nikada se nisu vjenčali. Kada je 1992. godine osjetila bol u trbuhu, liječnici su ustanovili da boluje od rijetkog raka slijepog crijeva. Hepburn je operirana, no kako se rak i dalje širio, a ona odbila kemoterapiju, na kraju je preminula 1993. godine u Tolochenazu u Švicarskoj. I desetljeće nakon svoje smrti ostala je zapamćena ne samo kao odlična glumica, već kao i skromna, draga te šarmantna osoba koja je uvijek bila spremna pomoći drugima.

FOTO: TUMBLR