LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ugrađeno prvo umjetno srce

Prije 33 godine prvi put kroz ljudsko tijelo krv je pumpalo bioničko srce. Jarvika-7 isprobao je volonter Barney Clark, 61-godišnji umirovljeni zubar iz Seatlea.

Prije 33 godine prvi put kroz ljudsko tijelo krv je pumpalo bioničko srce. Jarvika-7 isprobao je volonter Barney Clark, 61-godišnji umirovljeni zubar iz Seatlea.

Prije točno 33 godine umjetno srce zakucalo je u ljudskim prsima. Bioničke otkucaje prvi je osjetio Barney Clark, zubar iz Seatlea. Na Sveučilištu u Utahu 2. prosinca 1982. Jarvika-7 ugradio mu je američki kirurg William de Vries. Clarku je život produžen za 112 dana. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih implantatom.

Jarvik-7 djelo je američkog liječnika Roberta K. Jarvika. Naime, u sedamdesetim godina dvadesetog stoljeća razvoj sintetičkih materijala zabilježio je velik napredak povlačeći za sobom i nova medicinska otkrića. Uređaj je napravljen od aluminija i plastike, a trebao je zamijeniti klijetke srca. Zadaća mu je bila, baš kao i pravom srcu, pumpati krv i tako tijelo opskrbiti kisikom. Dvije gumene dijafragme, zamišljene da oponašaju otkucaje, odnosno nadimanje i sažimanje, pokretao je vanjski kompresor spojen cijevima. No, ni ostali pacijenti nisu imali više sreće s ovim modelom pa je njegova uporaba ubrzo stopirana.

U Hrvatskoj, prvo potpuno umjetno srce ugrađeno je prije nešto više od godinu dana u KBC-u Zagreb. Korištena je takozvana TAH tehnologija. Najjednostavnije rečeno, srce 67-godišnjaka uklonjeno je i zamijenjeno umjetnim. Ugradnja je koštala 100 000 eura, a financirano je iz transplantacijskog programa.  

Važno je napomenuti da umjetno srce nije trajno rješenje, već se ugrađuje kraj ili umjesto bolesnog srca, kako bi pacijent dočekao transplantaciju

FOTO: FLICKR