LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

U Parizu predstavljen prvi bikini, prihvaćen tek kasnije

Bikini, jedinstveni komad odjeće bez kojeg je nezamislivo ljeto na plaži, svijet je prvi puta vidio 1946. godine.

Bikini, jedinstveni komad odjeće bez kojeg je nezamislivo ljeto na plaži, svijet je prvi puta vidio 1946. godine.

Suvremeni bikini javnosti je predstavljen 5. srpnja 1946. godine na poznatom pariškom bazenu, Piscine Molitor. Bikini je kreirao francuski modni dizajner Louis Réard.

Louis Réard bilo je u četrdesetim godinama 20. stoljeća novo ime u svijetu mode. Ovaj dizajner napravio je zaokret u karijeri. Réard je zapravo bio automehaničar, ali se počeo baviti dizajnom kada je preuzeo obrt i proizvodnju donjeg rublja, posao kojim se bavila njegova majka. Inspiraciju za bikini dobio je na plaži St. Tropez na kojoj je vidio kako žene zavrću krajeve kupaćih kostima kako bi osunčale što veći dio tijela. Naime, već su u tridesetima žene u Europi počele nositi dvodijelne kupaće kostime. Međutim, ti kupaći kostimi sastojali su se od kratkih hlača i širokog grudnjaka te su obavezno pokrivali dio struka i pupak.   

Tijekom Drugoga svjetskog rata, u Europi je većina industrije koja nije bila povezana s ratovanjem, stagnirala. Kada je rat završio, život se polako vraćao u normalu. Modna industrija ponovno se mogla razvijati. Dizajneri su nastojali modu prilagoditi liberalnim mišljenjima toga vremena. Dva francuska dizajnera natjecala su se u kreiranju novog kupaćeg kostima za žene. Jacques Heim je svoj dizajn nazvao atom i oglašavao ga kao najmanji kupaći kostim na svijetu.

Svijet je ipak upamtio dizajn Louisa Réarda. Njegov dvodijelni kupaći kostim sastojao se od grudnjaka za gornji dio tijela i dva trokuta povezanih špagom za donji dio tijela. Za njegovu izradu upotrijebio je najmanju moguću količinu tkanine. Réard je svoj dizajn nazvao bikini i predstavljao ga manjim od najmanjeg kupaćeg kostima na svijetu. Imenovao ga je prema istoimenom otoku u Tihom oceanu. To ime se tada često pojavljivalo na vijestima.

U to vrijeme trajala je utrka u atomskom naoružanju između SAD-a i SSSR-a. Američki predsjednik Truman odobrio je da se nuklearna testiranja vrše na pacifičkom otočju Bikini zbog njihove izoliranosti. Za parišku modnu reviju Réard nije mogao pronaći profesionalnu manekenku koja bi pristala nositi tako mali komad odjeće. Na kraju je zamolio parišku egzotičnu plesačicu, devetnaestogodišnju Micheline Bernardini da nosi njegov dizajn.  

Ona je nakon revije postala nevjerojatno popularna, posebno među muškom populacijom te je dobila više od 50 000 pisama svojih novostečenih obožavatelja. Na poveznici možete provjeriti kako je Micheline izgledala.

Iako je predstavljanje prvog bikinija izazvalo opću senzaciju, bikini na početku nije bio dobro prihvaćen. Sablažnjivost i skandal bili su neki od izraza korišteni u opisu toga događaja. Španjolska i Italija čak su nastojale zabraniti nošenje bikinija na svojim javnim plažama.

Bikini je prihvaćen tek u šezdesetim godinama u Europi i SAD-u tijekom seksualne revolucije. Veliku popularnost doživio je zahvaljujući pjesmi Briana Hylanda iz 1960. godine, Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini.

FOTO: WIKIPEDIA/ALEX PROIMOS