LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

U Lincolnovu centru otvorena Metropolitan opera

Na današnji dan, 20. veljače 1966. godine, otvoren je centar prikazivačkih umjetnosti Lincoln, poznat kao Novi MET, u kojem se, među ostalih 12 organizacija, smjestila jedna od najvećih opernih kuća svijeta - Metropolitan opera.

Na današnji dan, 20. veljače 1966. godine, otvoren je centar prikazivačkih umjetnosti Lincoln, poznat kao Novi MET, u kojem se, među ostalih 12 organizacija, smjestila jedna od najvećih opernih kuća svijeta - Metropolitan opera.

Na današnji dan, 20. veljače 1966. godine, otvoren je centar prikazivačkih umjetnosti Lincoln, poznat kao Novi MET, u kojem se, među ostalih 12 organizacija, smjestila jedna od najvećih opernih kuća svijeta - Metropolitan opera.

Centar je smješten na Lincoln Squareu, dizajnirao ga je arhitekt Harrison, a predvorje mu krase dva divovska murala Marca Chagalla, dimenzija 30 x 36 metara. The Met, kako uobičajeno zovu Metropolitan operu, osnovan je u New Yorku 1880. godine na Broadwayju, a otvorenje je bilo 22. listopada 1883. godine Gounodovim Faustom.

Chagallov mural u Metropolitan operi
 
Chagallov mural u Metropolitan operi, FOTO: tumblr.com
 

Na današnji dan: bizarno ubojstvo mladog nogometaša zbog – autogola


 

Godišnje se u Metropolitan operi izvede oko 220 opernih predstava. Operna sezona traje od rujna do svibnja. Metropolitan opera najveća je ustanova koja se bavi klasičnom glazbom u SAD-u, s Peterom Gelbom kao generalnim direktorom te Jamesom Levineom kao glazbenim voditeljem. Ogromni ansambl opere sastoji se od velikog simfonijskog orkestra, zbora, dječjeg zbora, baletne trupe i brojnih individualnih pjevača.

Predstave se prikazuju u večernjim satima od ponedjeljka do matineje u subotu. U sezoni 2012./2013. upriličeno je 209 izvedbi 28 opera. Kazalište je poznato po svojoj eleganciji i odličnoj akustici te zapošljava brojne slobodne plesače, glumce, glazbenike i druge izvođače. Na Metovu popisu izvođača nalaze se međunarodni i američki umjetnici. Dok se mnogi pjevači povremeno pojavljuju kao gosti, drugi, poput Placida Dominga, imaju dugogodišnju uspješnu suradnju s Metom.

Mnogi čuveni pjevači ostvarili su svjetsku slavu nastupima u Metropolitanu. Među njima su Caruso, Gigli, Šaljapin, Callas, Tebaldi, naše svjetski poznate operne dive Milka Trnina i Zinka Kunc, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, slavni dirigenti poput Toscaninija te brojna druga velika imena.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju


1995. godine Met je instalirao vlastiti sustav simultanog prevođenja opernih tekstova dizajniranog za posebne potrebe Meta i njegove publike. Ovaj projekt vrijedan 2,7 milijuna dolara, prvi takve vrste u svijetu, uključuje postavljanje ekrana ispred svakog sjedala te omogućuje svakom posjetitelju individualno praćenje opernog repertoara s engleskim, španjolskim i njemačkim prijevodom. Tijekom jedne sezone proda se ukupno 800 000 karata za 3 800 sjedala i dodatnih 195 mjesta za stajanje.

Moderna tehnologija omogućuje praćenje opernih ostvarenja Meta diljem svijeta. Tako se od 1931. godine operni repertoar redovito emitira putem radija, a od 1977. godine i na televiziji. Peter Gelb, ravnatelj Metropolitan opere, 2006. godine je lansirao ciklus The Met: Live in HD koji se danas prikazuje u više od 1.900 dvorana u 64 zemlje svijeta, pred auditorijem od čak 3 milijuna obožavatelja. Zahvaljujući Metropolitanu, u Lisinskom su zagrebačkoj publici dostupne najatraktivnije operne produkcije. Ove sezone će uživati u čak 10 opernih naslova.

FOTO: WIKIPEDIA