LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tragičan odlazak „makedonskog anđela“

Na današnji dan napustio nas je balkanski anđeo Todor Toše Proeski i zauvijek ostavio neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i na glazbenoj sceni.

Na današnji dan napustio nas je balkanski anđeo Todor Toše Proeski i zauvijek ostavio neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i na glazbenoj sceni.

U teškoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb Lipovac jutros je kod Nove Gradiške poginuo dvadesetšestogodišnji makedonski pjevač Toše Proeski. Vjerujemo kako su te riječi danima odzvanjale u ušima svih koji su bili pred malim ekranima u trenutku te tužne vijesti. Tošu Proeskog ne treba posebno predstavljati. On se svojim talentom i svojim radom sam predstavio, no njegova je karijera, nažalost, završila prije nego što je uopće i počela. Ne sumnjamo kako bi danas bio među najpopularnijim pjevačima na ovim prostorima. Uvijek ćemo ga pamtiti kako po svojim prelijepim, nenadmašnim pop-pjesmama, tako i po zaraznom osmijehu, karizmi kojom je zračio i humanitarnošću kojom je bespovratno pomagao brojnima!

Todor (grč. theodoros božji dar) je odrastao u Kruševu, gdje je od malih nogu pjevao i pokazivao dar za glazbu. Prvi solistički nastup imao je sa samo deset godina kada je publiku bacio u trans izvednom pjesme Ave Maria. Nakon samo godinu dana nastupa na dječjem festivalu s pjesmom Jas i mojot dedo. Karijeru započinje 1997. godine nastupom na makedonskom festivalu Melfastu izvedbom pjesme Yesterday. Mnogi su već tad prepoznali njegove zavidne glasovne sposobnosti. 1998. trijumfirao je na nastupu u Skopju pjesmom Ostani do kraj. Nakon niza uspjeha, od nagrade na Eurofestu, ugovorom s produkcijskom kućom Avalon i prvoga albuma Nekade vo Nokta, prvi veliki koncert održao je u beogradskom Sava centru.

Osvojio je Oskar za najpopularnijeg pjevača godine, a sve plišane igračke koje su mu obožavatelji bacali na scenu tijekom nastupa, skupio je i za njih je odvojio čitavu sobu u rodnoj kući u Kruševu koja danas predstavlja pravu atrakciju za posjetitelje. 2002. godine objavljuje album na makedonskom i srpskom jeziku s danas njegovim najpoznatijim hitovima Ako me pogledaš u oči, Soba za tugu, Hold Me Tight, Još jedan stepenik i Ledena. U tom razdoblju započinje i suradnju s Ljiljanom Petrović, koja je bila s njim u vozilu u vrijeme nesreće. Godinu dana kasnije na Beoviziji pobjeđuje pjesmom Čija si.

Nije dugo prošlo do Eurovizije na kojoj je Makedoniju prestavljao pjesmom Life i osvojio 13. mjesto. U međuvremenu je postao regionalni ambasador dobre volje UNICEF-a te je za njih skladao pjesmu This World, koja će ubrzo postati UNICEF-ova himna.

Poljsko cvijeće nek me mladog pokrije, nek mi dušu ljube oblaci...

Apsolutni trijumf i Toše kakvim ga mi danas znamo, dolazi albumom Pratim te na kojem se, između velikih hitova poput Čuješ li, Jedina, Poljsko cvijeće, našao i duet s Tonyjem Cetinskim.

Na Tonyjev poziv, došao je u Hrvatsku i ubrzo izdao album na hrvatskom jeziku te postao najbolji hrvatski izvođač, iako je porijeklom Makedonac. Ujedno je i jedini strani izvođač koji je osvojio glavnu nagradu HRF-a.

2007. godine objavljen je Tošim posljednji album na kojem se nalaze hitovi poput Pola duše, pola srca, Veži me za sebe, Ubijaš me usnama, Mjesečina, Igra bez granica, Dal' si sretnija i Volim osmijeh tvoj, njegovog najpoznatijeg dueta s Antonijom Šolom za koji je tekst napisala sama pjevačica. Duet je rasprodan u platinastoj nakladi u samo mjesec dana u sklopu edukativne akcije za djecu, a videospot za istu pjesmu proglašen je najemitiranijim u Makedoniji.

Na Beoviziji je dobio nagradu za životno djelo, a posthumno su izašla i dva albuma The Hardest Thing i So ljobov od Toše. Oba albuma na engleskom su jeziku i njima je Toše planirao osvojiti inozemno tržište. Nažalost, sve je završilo prometnom nesrećom kod Nove Gradiške 16. listopada 2007. godine Toše je dan kasnije sahranjen u Kruševu uz najveće državne časti, a u Makedoniji je bio proglašen i Dan žalosti.

Toše, IZVOR: Pinterest

– Ve sakam site! (Sve vas volim!) – poruka koju će zauvijek u srcima nositi svi Tošini obožavatelji.

FOTO: PINTEREST