LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Tko je na kraju ubio 2Paca?

Imao je samo 25 godina, a mnoge živote je trajno obilježio. Klupko tajni oko njegove smrti godinama se raspetljavalo po medijskim stupcima, a ni danas nisu jasne sve činjenice.

Imao je samo 25 godina, a mnoge živote je trajno obilježio. Klupko tajni oko njegove smrti godinama se raspetljavalo po medijskim stupcima, a ni danas nisu jasne sve činjenice.

Pravi fanovi sigurno znaju kako je 2Pac ili Pac rođen pod imenom Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u ranom djetinjstvu promijenila u ime Tupac Amaru Shakur. No, nije toliko poznato da su brojni članovi njegove obitelji, uključujući i majku Afeni bili članovi revolucionarne stranke Black Panther. Afeni je tijekom trudnoće s Tupacom bila u zatvoru zbog sumnje na bombaški napad, no kasnije je oslobođena svih optužbi.  

Uvjerenja Black Panthera snažno su utjecala na njegovu glazbu. Tako većina Tupackovih pjesama govori o  problemima i sukobima repera, nasilju i teškoćama u getu, kao i o socijalnim problemima i rasizmu. Prodao je više od 75 milijuna albuma širom svijeta, a time je postao i jedan od najprodavanijih umjetnika. Shakura su legendom hip-hopa počeli nazivati zbog talenta, nasilnog ponašanja, ali brutalne smrti. 

Na današnji dan prije točno 26 godina upucan je pod okolnostima koje su godinama intrigirale javnost, a ni danas nitko nije službeno optužen za njegovu smrt. Tijekom putovanja na boksački meč u Las Vegas, tada 25-godišnji Tupac u svom je automobilu s producentom Suge Knightom, nešto prije ponoći stajao na crvenom svjetlu kada je nepoznati napadač u njega ispalio četiri metka kalibra .40 - dva u prsa, jedan u ruku i jedan u bedro. Tupac je preminuo šest dana kasnije, a njegova tragična smrt inspirirala je mnoge, pa su prema njegovoj životnoj priči nastale brojne knjige kao i kazališne predstave, uključujući i mjuzikl Holler If Ya Can Hear Me. 

S obzirom na to da nije bilo svjedoka razne teorije preplavile su medije diljem svijeta. Jedna od njih je ona kako je Tupac još uvijek živ, odnosno da je svoju smrt tada lažirao. Glavni razlog ovog razmišljanja stihovi su pjesme Niggas Done Changed koju Tupac pjeva s Richiejem Richom zbog kojih brojni fanovi smatraju da je svoju smrt objasnio ili čak predvidio. 

I been shot and murdered, can tell you how it happened word for word, But best believe niggas gon' get what they deserve.

Druga prevladavajuća teorija je kako su iza ubojstva čelnici konkurentske diskografske kuće Bad Boy, odnosno P. Diddy i Notorious B.I.G. Poznato je, kako su članovi Bad Boya unajmljivali članove bande Southside Crips kao tjelohranitelje, a jedan od njih, odnosno Orlando Anderson, potukao se s Tupacom na dan umorstva. Kuloari su brujili o tome da je Notorius B.I.G. osobno platio Andersonu milijun dolara za likvidaciju njegova rivala Tupaca.

Treće objašnjenje mnogi pronalaze u internoj izdaji, odnosno vjeruju da je ubojstvo naručio Suge Knight koji se žestoko protivio Tupacovoj odluci o napuštanju diskografske kuće, znajući da bi time ostao bez milijuna.  

Ipak 2018. godine došlo je do obrata i član bande sa Zapadne obale odlučio je progovoriti. Reper Keefe D, pravog imena Duane Keith Davis u dokumentarcu emitiranom na BET televiziji, u terminalnoj fazi karcinoma progovorio je i priznao kako je bio u Cadillacu iz kojeg je pucano na automobil u kojem su se nalazili Tupac i njegov producent Suge Knight. Davis je rekao kako su Tupaca tražili jer je u klubu 662, čiji je vlasnik bio Suge Knight, pretukao jednog člana njihove bande. Davis je za vrijeme napada na Shakura bio na suvozačevom mjestu, a vozač je bio Terrence T-Brown Brown. U automobilu su još bili DeAndre Dre Smith i Davisov nećak Orlando Baby Lane  Anderson. No, Davis ni na samrti nije rekao tko je pucao iako je javnost uvjerena kako je riječ o Andersonu koji je umro 1998. godine u obračunu bandi. 
FOTO: PEXELS