LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o određenoj temi koja je vezana za zdravlje.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o određenoj temi koja je vezana za zdravlje.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine Odlukom skupštine 7. travnja određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti 1950. godine

Ovaj dan obilježava se kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koja su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine

Transmisivne bolesti

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana zdravlja su transmisivne bolesti pod sloganom „mala bića, velika prijetnja“.

Transmisivne su bolesti skupina bolesti koje prenose živi hematofagni insekti, odnosno vektori.
Vektori ili prenositelji transmisivnih zaraznih bolesti su organizmi koji prenose patogene i parazite s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu. Prema zoologijskoj sistematici, vektori su pripadnici člankonožaca (Arthropoda) iz razreda paučnjaka (Arachnida) i kukaca (Insecta). Vektorsku ulogu ostvaruju načinom života kao hematofagni ektoparaziti koji sišu krv domaćina i tako uzrokuju prijenos i pojavu vrlo ozbiljnih, čak i smrtonosnih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ove bolesti utvrđene su u više od 100 zemalja svijeta. Procijenjeno je da uzrokuju preko milijun smrtnih slučajeva godišnje, s udjelom od 17 % u ukupnoj globalnoj raspodjeli infektivnih bolesti. Danas predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.
Najčešće bolesti koje prenose vektori su: malarija, groznica denga, groznica chikungunya, žuta groznica, virusna bolest zapadnog Nila, lišmanijaza i limfatična filarijaza. Prije putovanja na odredišta u kojima se pojavljuju takve bolesti, bilo bi se dobro cijepiti, odnosno posavjetovati s liječnikom nekoliko tjedana prije putovanja.

Tjedan zdravlja u Zagrebu

Od 5. do 12. travnja održavat će se javnozdravstvene aktivnosti po Gradu. Na sam Svjetski dan zdravlja obilježava se i 65. godišnjica djelovanja Zavoda za javno zdravstvo prilikom kojeg će se otvoriti Centar za preventivnu medicinu.

U četvrtak će biti predstavljena nova web i mobilna aplikacija alero alerg, čime će sugrađani u svakom trenutku moći dobiti informaciju o trenutnom stanju alergena u Zagrebu. Projekt je napravljen u suradnji s Polikinikom bolesti dišnih sustava, dječjom bolnicom Srebrenjak i pulmolozima bolnice Sv. Duh.

U suradnji sa Školom javnog zdravlja „Andrija Štampar“ u sklopu Medicinskog fakuteta, Gradski ured za zdravstvo organizira niz tribina, a građanima je omogućeno besplatno obavljanje određenih zdravstvenih usluga poput provjere tlaka, pregleda oštrine vida, provjere šećera i krvnog tlaka te mnogih drugih, a sve s ciljem propagande zdravog stila života.
Osim na Medicinskom fakultetu, Svjetski dan zdravlja obilježava se i na Zdravstvenom veleučilištu akcijom „Biciklom na nastavu“. Svi studenti i profesori mogu doći biciklom na nastavu te imaju mogućnost sudjelovanja u nagradnoj tomboli u kojoj je glavna nagrada - novi bicikl.

FOTO: TIME AND DATE