LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Svjetski dan UNICEF-a

Na današnji dan osnovana je jedna od najvećih svjetskih organizacija - UNICEF.

Na današnji dan osnovana je jedna od najvećih svjetskih organizacija - UNICEF.

 Po završetku Drugog svjetskog rata, u svijetu je bilo mnoštvo nezbrinute i gladne djece te se ubrzo javila potreba za organizacijom koja će svoje djelovanje usmjeriti dobrobiti i zaštiti prava djece, osiguravanju hrane, odjeće i medicinskih potrepština za djecu u državama koje je pogodio rat.

Tako je na današnji dan, 11.prosinca 1946.  Opća skupština Ujedinjenih Naroda  osnovala jednu od najvećih svjetskih organizacija UNICEF.  Ime joj je izvorno glasilo United Nations International Children's Emergency Fund (Međunarodni hitni fond Ujedinjenih naroda za djecu), čime je i nastala kratica UNICEF. Premda je 1953. ime fonda promijenjeno u United Nations Children's Fund (Fond Ujedinjenih naroda za djecu), ipak je zadržana stara kratica UNICEF.

Prvi izvršni direktor UNICEF-a bio je Maurice Pate, koji je stekao veliki ugled zbog svog djelovanja.

Organizacija danas djeluje u više od 150 zemalja gdje pomaže djeci da prežive i izgrade svoje potencijale od ranog djetinjstva do adolescencije. Organizacija se u cijelosti financira dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, partnerstvima s poslovnim sektorom i sredstvima prikupljenim od građana (poput poznatih UNICEF-ovih čestitki).

UNICEF djeluje na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Njegova je temeljna zadaća da u suradnji s vladama i civilnim sektorom pomaže u promicanju, zaštiti i ostvarivanju prava djece.

I vi se možete pridružiti raznim akcijama UNICEFA. Sve informacije o donacijama i UNICEF-ovim akcijama možete pronaći na sljedećem linku.

FOTO: LOGOSTAGE