LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan učitelja i Dan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

– Najbolji učitelj pokazat će ti gdje trebaš gledati, ali neće ti reći što trebaš vidjeti. – Alexandra K. Trenfor.

– Najbolji učitelj pokazat će ti gdje trebaš gledati, ali neće ti reći što trebaš vidjeti. – Alexandra K. Trenfor.

Prvi potpuni stranci s kojima smo se susreli, a koji su nam uskoro postali drugi roditelji, bili su upravo naši učitelji. U tamnim školskim hodnicima njima smo se obraćali tražeći objašnjenja i upute kako živjeti. Razmislite malo o tome. Učitelji su nas naučili kako čitati, pisati, pristojno se ponašati, ne bojati se postaviti pitanje, strpljivo čekati na svoj red te su nam dali osnovne informacije o tome kako svijet funkcionira. Ova lista mogla bi se nastaviti unedogled.

Ako smo bili zbilja sretni, imali smo učitelje koji su s puno ljubavi i ushita obavljali svoj posao. Upravo takvi učitelji mogu učiniti nezamislivo - probuditi našu maštu, usaditi ljubav prema učenju i zauvijek pozitivno oblikovati naše mlade umove. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i danas rado obilježavamo njihov dan.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada jer su tog datuma 1966. godine UNESCO i Međunarodna organizacija rada (ILO) potpisali Preporuku o statusu učitelja. U Preporuci je prepoznata i priznata statusna i materijalna uloga učitelja u svakoj zajednici. Učitelj utječe na razvoj čovjeka te time i na razvoj društva. Zbog toga treba imati odgovarajuće radne uvjete, naknadu i materijalni dobitak. Iako je već tada izričito naglašen neprocjenjiv rad koji učitelji ulažu u obrazovanje svakog pojedinca, njihova prava često se krše. Učitelji često nisu dovoljno cijenjeni u društvu te su primorani boriti se za bolji status, o tome smo mogli svjedočiti proteklih dana i u našoj zemlji.

FOTO: Facebook

Svaki učitelj svakodnevno se suočava s brojnim izazovima, a posebno je teško mladim učiteljima koji su tek stekli svoju diplomu i nemaju dovoljno iskustva. Fakultet koji je zaslužan za obrazovanje generacija studenata, budućih učitelja, i koji brine o tome da oni budu spremni prihvatiti izazove kada ponovno uđu u učionice je Učiteljski fakultet u Zagrebukoji danas također obilježava svoj dan.

Tim povodom u 11 sati na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji održat će se svečana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj će biti predstavljen Dekanski kolegij fakulteta te će biti dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima i zaposlenicima. Studenti fakulteta tom će prigodom izvesti zanimljiv kulturno-umjetnički program. Sjednici će prisustvovati ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te brojni učitelji, nastavnici, studenti i umirovljenici Učiteljskoga fakulteta.

Sjetimo se danas naših učitelja i zahvalimo im na uloženom trudu u naše obrazovanje. Svim sadašnjim i budućim učiteljima želimo puno sreće, strpljenja i pozitivnih trenutaka u radu s učenicima!

FOTO: FLICKR/ILMICROFONO OGGIONO