LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan smijeha: 5 razloga zašto je važno smijati se

Danas obilježavamo Svjetski dan smijeha, a povodom toga donosimo 5 dobrobiti smijanja - nemojte se zaboraviti i danas nasmiješiti!

Danas obilježavamo Svjetski dan smijeha, a povodom toga donosimo 5 dobrobiti smijanja - nemojte se zaboraviti i danas nasmiješiti!

Svjetski dan smijeha obilježava se čak dva puta godišnje, danas 10. siječnja i 2. svibnja, a utemeljio ga je Indijac Madan Kataira s ciljem da se ljudi smiju češće, pa makar dva puta godišnje. Ipak, trebali bi se smijati što češće jer u tvrdnji „Smijeh je lijek.“ stvarno ima istine, a evo i zašto prema Help Guide-u.
 


VEZANO: Svjetski dan animiranog filma: 7 najpoznatijih hrvatskih animiranih filmova


 

1. Smijanje opušta cijelo tijelo


Stres i tenzije odmah će se ublažiti ako se iskreno nasmijete od srca. Moguće je da će vaši mišići ostati opušteni i do 45 minuta nakon smijanja.
 
@chris.jutt777 Dog laughing || unbelievable!!! funny dog video. try not to laugh #funnyanimals #viraltiktok ♬ original sound - chris.jutt777
 

2. Poboljšava imunološki sustav


S obzirom na to da smijeh snižava stres, ali istovremeno povećava broj imuno stanica koje se bore protiv infekcija u tijelu te time poboljšava vaš imunitet.
 

3. Otpušta endorfine


Smijeh utječe na izlučivanje endorfina koji poboljšavaju raspoloženje. Osim toga, neki znanstvenici nazivaju ih i prirodnim analgeticima te mogu pomoći s kratkotrajnim olakšavanjem boli.
 

4. Smijeh čuva srce


Znanstveno je dokazano da smijanje poboljšava funkciju krvnih žila i pospješuje krvotok, što doprinosi u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i problema.
   

5. Smijanje pomaže u gubitku kalorija


Nije isto kao da ste odradili dobar trening, ali prema jednoj studiji dovoljno je 10-15 minuta smijanja da bi izgubili 40 kalorija. No, nije nadomjestak za trening, već zanimljiva činjenica.

Ne zaboravite se nasmijati tijekom dana, ali i inače, pa makar nekom prolazniku.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA