Svjetski dan hrane
Prema posljednjim procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu u razdoblju od 2012. do 2014. godine u svijetu je oko 805 milijuna ljudi kronično pothranjeno što znači da jedna od devet osoba u svijetu pati od gladi.
Prema posljednjim procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu u razdoblju od 2012. do 2014. godine u svijetu je oko 805 milijuna ljudi kronično pothranjeno što znači da jedna od devet osoba u svijetu pati od gladi.
Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine 16. listopada.
Tog datuma 1945. godine u Quebecu u Kanadi osnovana je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koja je utemeljila Svjetski dan hrane na konferenciji 1979. godine
Jedan od glavnih ciljeva obilježavanja tog dana borba je protiv gladi i nejednake raspodjele hrane u svijetu. O tim problemima nastoji se informirati javnost i potaknuti zemlje na međusobnu suradnju u iskorjenjivanju gladi i pothranjenosti.
Prema posljednjim procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu, u razdoblju od 2012. do 2014. godine u svijetu je oko 805 milijuna ljudi kronično pothranjeno, što znači da jedna od devet osoba u svijetu pati od gladi.
Tim je osobama uskraćeno pravo na odgovarajuću prehranu kao jedno od osnovnih ljudskih prava. To se ne bi smjelo događati jer se na svijetu proizvodi dovoljno hrane za svaku osobu.
Upravo se na te nelogičnosti nastoji upozoriti održavanjem Svjetskog dana hrane. Taj je dan prvi put obilježen 1981. godine Od te godine nadalje za svaki Svjetski dan hrane određuje se posebna tema te se vezano uz nju provode različite aktivnosti kojima se nastoje ostvariti zacrtani ciljevi. U studenome 2013. godine na svečanoj sjednici UN-a u New Yorku, 2014. godina proglašena je godinom obiteljske poljoprivrede, a povezano s time određena je i tema Svjetskog dana hrane 2014. godine: Family Farming: „Feeding the world, caring for the earth.“
Navedenom temom nastoji se staviti fokus na važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u iskorjenjivanju gladi i siromaštva te održavanju pravilne raspodjele hrane u svijetu kao i na njihovu ulogu u poboljšanju mjesta stanovanja, pravilnom gospodarenju prirodnim izvorima te očuvanju okoliša.
U Hrvatskoj se također obilježava Svjetski dan hrane. Tako se 15. listopada na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku održao međunarodni skup: Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane: od polja do stola u organizaciji Hrvatske agencija za hranu (HAH) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda na kojem su sudjelovali brojni domaći i inozemni predavači, a skup je i ove godine otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.