LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan glazbe

Besplatni koncerti širom Hrvatske za savršeni početak ljeta!

Besplatni koncerti širom Hrvatske za savršeni početak ljeta!

Slušalice u ušima, prsti na žicama gitare, pjevanje iz sveg glasa. Glazbu čujemo, stvaramo i osjećamo. Smatramo se blagoslovljenima što je možemo iskusiti. Ona zaglušuje sve naše nevolje i probleme, postaje tišina za kojom vapimo u brigama svakodnevice. Naš bijeg iz stvarnosti.

– Bez glazbe život bi bio pogreška – rekao je Friedrich Nietzsche.

Svaki dan može biti njezin dan. Svakog dana ona nam može olakšati život. Ima glazba i službeni praznik, a on se obilježava upravo danas, 21. lipnja.   Ideja za cjelodnevnom proslavom glazbe potekla je od glazbenika Joela Cohena koji je 1976. godine bio zaposlen na jednoj francuskoj radiopostaji. On je došao na zamisao da se glazbena događanja održavaju svakog ljetnog solsticija.

Francusko Ministarstvo kulture na čelu s Jackom Langom 1982. godine prihvatilo je tu ideju. Na njihovu inicijativu Svečanost glazbe – Fête de la Musique prvi je put održana te godine u Parizu. glazba je barem na jedan dan postala besplatna i dostupna svima. Mogla se čuti na krovovima kuća, ulicama i trgovima gradova u Francuskoj, a potom i u svijetu.

Danas se glazba slavi u više od 120 zemalja i 700 gradova širom svijeta. Svi se mogu pridružiti proslavi te svirati, pjevati i plesati u glazbenim ritmovima. Besplatni koncerti i druženja na otvorenom održavaju se i u brojnim hrvatskim gradovima.

U Zagrebu se program odvija na deset lokacija. Točan raspored možete provjeriti na Facebook događaju. Izdvajamo manifestaciju Glazba i grad koja se održava na Trgu kralja Tomislava. Ansambli HRT-a predstavit će francusku glazbenu tradiciju te dočarati ugođaj Pariza i drugih europskih gradova od 17. do 20. stoljeća. Današnji program počinje u 20:45. Ne zaboravite ponijeti dekicu!

U Primorsko-goranskoj županiji jučer se i danas odvija kampanja glazbenika u sklopu koje se nastupi i glazbena druženja održavaju u manjim mjestima u kojima nedostaje glazbenih događanja. Neka od njih su: Vrbnik, Bribir i Mrkopalj, a kampanji su se odazvali grupa En Face, Marko Tolja, Giuliano i brojni drugi glazbenici. Točan raspored koncerata možete provjeriti na poveznici.

Osječani danas uživaju u glazbenom tramvaju koji vozi gradom, a u kojem nastupaju razni izvođači. Također, na završnoj večeri Urban Fest-a Osijek u 20 sati u dvorištu Vege nastupa TBF.

Bogati program povodom Svjetskog dana glazbe pripremljen je i u Zadru, Splitu, Puli i Dubrovniku. Sve detalje možete provjeriti na službenim stranicama i na Facebooku.

Stoga, danas zaboravite na ispite i druge brige. Pridružite se glazbenom susretu i podržite naše glazbenike. Slavimo glazbu i slavimo početak ljeta!

FOTO: FLICKR/DANIEL PAXTON