LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sve što niste znali o Nobelovoj nagradi

Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o najvažnijoj nagradi u povijesti. Nagrada se dodjeljuje već dugi niz godina, a utemeljena je 29. lipnja 1900.

Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o najvažnijoj nagradi u povijesti. Nagrada se dodjeljuje već dugi niz godina, a utemeljena je 29. lipnja 1900.

Nobelova nagrada dodjeljuje se već dugi niz godina. Iako su svi upućeni u njezinu društvenu vrijednost te status koji sa sobom donosi, mnogo je zanimljivih činjenica koje ostaju zaboravljene.

  1. Osmišljena je na današnji dan, 29. lipnja 1900.
  2. Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901. godine Pokrenuta je na inicijativu kemičara i izumitelja dinamita Alfreda Nobela koji je u oporuci objavio kako želi da se iz fonda svake godine dodjeljuju nagrade u određenim kategorijama. Oporuka je prvotno izazvala mnogo prijepora. Naime, njegova obitelj odbijala je pristati na izrečene zahtjeve.
  3. Nobelova nagrada za pojedinu kategoriju ne mora biti dodijeljena svake godine Najviše nagrada ostalo je nepodijeljeno za vrijeme dvaju svjetskih ratova.
  4. Jedna osoba može više puta osvojiti Nobelovu nagradu.
  5. Na poleđini medalje ispisani su stihovi Vergilijeve Eneide: Inventas vitam iuvat excoluisse per artes, na medalji nagrade za mir piše Pro pace et fraternitate gentium, dok na medalji dobitnika nagrade za ekonomiju nema natpisa.
  6. Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade je Malala Yousafzai, koja je 2014. godine sa samo 17 godina osvojila Nobelovu nagradu za mir. Najstariji dobitnik je Arthur Ashkin, koji je 2018. godine osvojio nagradu za područje fizike.
  7. Poznati pisac Jean-Paul Sartre odbio je prihvatiti svoju Nobelovu nagradu 1964. godine
  8. Ivana Brlić-Mažuranić četiri je puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.
FOTO: FLICKR