LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Stoti rođendan Franka Sinatre

Jedan od najpoznatijih pjevača i glumaca prošlog stoljeća ove bi subote napunio 100 godina. Prisjetimo se njegove karijere i hitova koji se i danas slušaju.

Jedan od najpoznatijih pjevača i glumaca prošlog stoljeća ove bi subote napunio 100 godina. Prisjetimo se njegove karijere i hitova koji se i danas slušaju.

Francis Albert “Frank” Sinatra rođen je 12. prosinca 1915. godine u New Jerseyu. Već kao srednjoškolac se počeo baviti glazbom kao član srednjoškolskog pjevačkog društva te ubrzo počinje pjevati i po noćnim klubovima.

Radijskim emitiranjem njegovih izvedbi, Sinatrin glas je dobivao na popularnosti te se svidio Harryju Jamesu s kojim je snimio svoje prve pjesme uključujući i All or Nothing at All. Zatim postaje član benda Tommyja Dorseyja te nakon dvije godine odlučuje otići u solo karijeru.

Između 1943. i 1946. godine Sinatrina popularnost je sve više rasla te je izdao nekoliko hitova. Njegov glas, sanjarski baritonkako su ga nazivali, bio je toliko popularan da su ga počeli nazivati The Voice. Svjetski poznat je postao kad se upustio u glumačke vode. godine 1953. dobio je Oscara za svoju ulogu u filmu From Here to Eternity u kojem je glumio vojnika Maggiea.

Sinatra je bio jedan od osnivača družine, u početku glumačke, Rat Pack, čiji su članovi bili Sammy Davis Jr., Dean Martin, Peter Lawford i Joey Bishop. Glumili su u mnogim filmovima od kojih su najpoznatiji Ocean's Eleven (1960.) i Robin and the Seven Hoods.

Godine 1966. je izdao hit Strangers in the Night koji je bio na prvom mjestu Billboard ljestvice te je za taj singl iste godine osvojio i Grammyja. S kćeri Nancy, koja se proslavila hitom This Boots Are Made For Walking, snimio je duet Something Stupid koji je četiri tjedna bio na prvom mjestu iste top ljestvice.

Do kraja desetljeća izdao je jedan od svojih najvećih hitova, My Way.

Zadnji koncert Sinatra je održao 1995. godine u Palm Desert Marriot Ballroomu u Kaliforniji, a 14. svibnja 1998. godine umro je od srčanog udara u 82. godini života. Sinatrina pjevačka i glumačka karijera trajala je više od 50 godina te se može sažeti u riječima samog Sinatre:

- When I sing, I believe. I'm honest.

Sinatrin stoti rođendan će se obilježiti na više načina. U Encore Theatreu u Las Vegasu će se održati Sinatra 100 – An All-Star GRAMMY Concert. Na koncertu će Sinatrine pjesme izvoditi glazbenici Tony Bennet, Garth Brooks, Alicia Keys, John Legend, Maroon5 i mnogi drugi.

Izdavačka kuća Frank Sinatra Enterprises pokrenula je cjelogodišnji multimedijalni projekt Sinatra 100 u sklopu kojeg će biti postavljene izložbe, prikazivani filmovi i organizirani okrugli stolovi.

FOTO: WIKIMEDIA