LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan 42. rođendan miljeniku hrvatske publike, Petru Graši!

Danas svoj 42. rođendan slavi Petar Grašo.

Danas svoj 42. rođendan slavi Petar Grašo.

Na današnji dan 1976. godine rođen je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača, tekstopisaca i skladatelja – Petar Grašo!

Petar je rođen kao sin Zorana, nekadašnjeg košarkaša Jugoplastike, i Snježane. Ima mlađu sestru Bugu. Za glazbu se zainteresirao u vrlo ranim godinama. Naime, njegov je ujak bubnjar, a bliski prijatelji obitelji su Oliver Dragojević i pok. Boris Dvornik. Obrazovanje za sviranje klavira stekao je u Glazbenoj školi Split.

Početak karijere veže ga uz grupu Magazin gdje je svirao. Svoju solo karijeru započeo je kao kantautor i tekstopisac. Napisao je pjesmu Boginja te je s istom pjesmom 1995. godine nastupao Oliver Dragojević i osvojio odlično drugo mjesto. Još jedna pjesma koja se našla na Oliverovom albumu je Grašina Vrime Božje. Svoj prvi nastup na Dori pamtit će po pjesmi Otkada mi nije tu i osvojenim osmim mjestom.

Za veliku hrvatsku divu Doris Dragović napisao je pjesmu Da si tu. Iste je godine nastupao na Zadarfestu s pjesmom Trebam nekoga. Pjesma je uskoro postigla veliku popularnost, a sam Grašo postao je jedan od naših najpopularnijih pjevača. Pjesma je osvojila prva dva mjesta: Glasovi publike i Najbolji aranžman. Pjesma je ukupno 12 tjedana držala prvo mjesto Nacionalne liste, a s Vinkom Brešanom udružio je snage kako bi snimili videospot. Ujedno, ta se pjesma nalazi i na prvom albumu pod nazivom Mjesec iznad oblaka. Po glasovima stručnog žirija, nagradu je osvojio Oliver s Grašinom pjesmom Gore si ti.

1997. godine ponovno nastupa na Dori, s pjesmom Idi, i osvaja odlično drugo mjesto. Na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana s pjesmom Ne boli me osvojio je prvo mjesto. Na već spomenutom albumu našle su se neke od njegovih najpopularnijih pjesama kao što su: Volim i postojim, Idi i druge. Album je prodan u više od 110 000 primjeraka. Pjesma Ljubav sve pozlati našla se u crtanom filmu Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Za Danijelu Martinović napisao je pjesmu Neka mi ne svane, s kojom je osvojila prvo mjesto Dore i ukupno peto mjesto na Euroviziji. Drugi studijski album nosi naziv Utorak, a tu se javljaju pjesme kao što su 92, Nevista, Ljubav neke žene i druge. Album je izdan 1999. godine, a u Hrvatskoj je postigao platinastu, a u susjednoj nam Sloveniji osmerostruku zlatnu nakladu.

2003. godina obilježila je još jedan album. Izdan je pod nazivom Šporke riči, a na njemu se nalazi i pjesma Vera od suvog zlata s kojom je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu. Dvije godine kasnije objavljen je Best of Grašo Uvertira 1995  2005, odnosno 17 njegovih najpopularnijih pjesama u razdoblju od 1995. do 2005. godine Najveći val popularnosti imao je od 2003. do 2007. godine Otprilike je u tom razdoblju održao oko 800 koncerata. Nakon toga, povlači se iz javnosti do 2011. godine

U pauzi od pjevanja posvetio se obiteljskom restoranu Adriatic Grašo, a bio je i gost na albumu benda Madre Badessa. Tri godine nakon, izdavačka kuća Croatia Records objavila je kompilaciju Petar Grašo The Best Of Collection. To je ujedno bila uvertira povratka na scenu i novu pjesmu pod nazivom Uvik isti. Pjesma je osvojila nagradu, odnosno priznanje na Splitskom festivalu kao najslušanija pjesma. Veliku popularnost stekla i njegova pjesma Moje zlato, izdana 2015. godine  

Još jedna u nizu njegovih pjesama je i najnovija– pod nazivom Ako te pitaju. S tom pjesmom osvojio je nagradu Narodnog Radija za najbolju pjesmu 2017. godine.

 

FOTO: PETAR GRAŠO/FACEBOOK