LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Smrt Teodorika, kralja Istočnih Gota

Iz lekcija iz povijesti poznata nam je 493. godina kada je istočnogotski kralj s vlasti svrgnuo Odoakra. Često prikazivan kao barbar, ovaj kralj održavao je mir u Italiji u svojoj 33 godine dugoj vladavini.

Iz lekcija iz povijesti poznata nam je 493. godina kada je istočnogotski kralj s vlasti svrgnuo Odoakra. Često prikazivan kao barbar, ovaj kralj održavao je mir u Italiji u svojoj 33 godine dugoj vladavini.

Na današnji dan, daleke 526. godine umro je istočnogotski kralj Teodorikkoji je kao mladić poslan na rimski dvor gdje je učio o vojnim taktikama i vođenju carstva kako bi kasnije iste vještine mogao primijeniti u svoju korist.

Teodorik, sin ostrogotskog vođe Teodemira, rođen je 454. godine, godinu nakon što su se Istočni Goti oslobodili hunske vlasti. U skladu s običajima toga doba, mladi Teodorik poslan je na bizantski dvor u Konstantinopolis kao talac, odnosno kao jamac mira između Istočnih Gota i Bizanta. Njegov otac Teodemir umire 471. godine te ga nasljeđuje Teodorik koji vodi ljude u provinciju Donju Meziju (Moesia Inferior), današnju Bugarsku, s obzirom na to da im je car Zenon priznao pravo da se nasele na tom prostoru uz obaveznu vojnu pomoć.


Istočnogotsko kraljevstvo; FOTO: Wikimedia

Teodorikova moć i ideja počinju isplivavati na površinu kada ujedinjuje sve Istočne Gote na Balkanu, nakon čega počinje pustošenje tih prostora. No, kako bi postigao svoje ciljeve Teodorik je često pustošio carske provincije, tako prijetivši bizantskoj prijestolnici. godine 488. car Zenon naređuje da odu u Italiju gdje je vladao Skir Odoakar koji je 476. godine svrgnuo Romula Augustula s prijestolja. Teodorik kreće prema Italiji s 100 000 ljudi, kako spominju neki izvori, te u Italiju stiže u kolovozu 489. godine, nakon čega su uslijedile borbe s Odoakrom. Uspio je osvojiti čitavu Italiju, osim tadašnje prijestolnice u Ravenni gdje je boravio Odoakar. 493. godine dolazi do nagodbe o međusobnoj podjeli vlasti. No, Teodoriku nije trebalo dugo da ostvari svoje, odnosno bizantske namjere te nakon deset dana daje ubiti Odoakra.

Svrgnuvši Skira, Teodorik je zavladao prostorom od Septimanije na zapadu, obuhvaćajući Apeninski poluotok i Siciliju, odakle prelazi u područje Alpa te prema istoku, obuhvaćajući Dalmaciju i velik dio Panonije. Na taj način istočnogotsko kraljevstvo postalo je istočnorimskim opunomoćenikom i tako ostalo dijelom Carstva. O tome je li Teodorik upravljao Italijom kao samostalni vladar ili poslanik rimskoga cara, i dan danas se raspravlja. Za trajanja istočnogotske države postojale su dvije uprave, jedna za gotsko i jedna za rimsko stanovništvo, a početkom 6. st. Teodorik je dao izdati Edictum Teodorici, zbirku zakonskih odredbi koja se uvelike temeljila na rimskome pravu. Važno je spomenuti kako su se Istočni Goti od Rimljana odvajali jezikom i religijom, s obzirom na to da su prihvatili heretičko učenje svećenika Arija - arijanstvo.


Teodorikov mauzolej; FOTO: Wikimedia

Teodorik je održavao mir u Italiji u svojoj 33 godine dugoj vladavini. Kraj Teodorikove vladavine obilježen je ubojstvom rimskog učenjaka Boetije, zbog čega je na kraju i zažalio. Umro je 30. kolovoza 526. godine te je pokopan u mauzoleju koji i dan danas stoji u Ravenni. Naslijedio ga je Atalarik, sin Teodorikove kćeri Amalasunte.
FOTO: WIKIMEDIA