LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Smrt autora najpoznatijeg detektiva na svijetu

Na današnji dan prije 87 godina svijet je napustio stvaratelj lika i djela detektiva Sherlocka Holmesa, liječnik i zagovornik spiritualizma – Arthur Conan Doyle.

Na današnji dan prije 87 godina svijet je napustio stvaratelj lika i djela detektiva Sherlocka Holmesa, liječnik i zagovornik spiritualizma – Arthur Conan Doyle.

Na današnji dan 1930. godine umro je jedan od najpoznatijih kriminalističkih pisaca, autor najpoznatijeg detektiva na svijetu i zagovaratelj spiritualizma – Arthur Conan Doyle.

Rođen je 22. svibnja 1859. godine u imućnoj irsko-katoličkoj obitelji u Edinburghu. U dobi od devet godina oprašta se od roditelja koji su ga poslali u Englesku gdje je pohađao jezuitsku školu Hodder Place od 1868. do 1870. Sljedećih pet godina odlazi studirati na Stonyhurst Collegeu gdje su ga studenti zlostavljali. Utjehu nalazi u pričanju priča, stekavši tako znatiželjnu publiku mlađih studenata.

Diplomiravši na Stonyhurst Collegeu 1876., njegovi su roditelji očekivali kako će slijediti obiteljske korake i studirati umjetnost te ih je Arthurova odluka o studiranju medicine ostavila zatečenima. Na Sveučilištu u Edinburghu upoznao je profesora dr. Josepha Bella čija je moć observacije kasnije inspirirala Doylea na stvaranje lika Sherlocka Holmesa. Tijekom studiranja prvi se put okušao u pisanju te je nastala kratka priča, The Mystery of Sassasa Valley, a kasnije i The American Tale koja je bila objavljena u London Societyju. Oko 1880. godine postaje sve više zainteresiran za spiritualnost, sustav vjerovanja koji će se kasnije protezati kroz njegova djela s namjerom širenja iste (The New Revolution, History of Spiritualism i dr.), a nakon primljene diplome 1881. godine odriče se rimokatoličke vjere.

1886. godine Doyle se još bori kako bi uspio kao autor, počinje pisati krimić A Tangled Skein, a dvije godine kasnije priča je preimenovana u Study in Scarlet i objavljena u Beeton's Christmas Annual. Study in Scarlet, prva od ukupno 60 priča, prvi je put predstavila likove detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog pomoćnika Watsona, a to je ujedno i djelo koje je doprinijelo Doyleovoj prepoznatljivosti za kojom je toliko žudio. Nakon što je stekao uspjeh u pisanju ostavlja se medicinske karijere. U razdoblju od 1890. do početka 20. st. nastalo je nekoliko najpopularnijih knjiga o poznatom detektivu, a Doyle je namjeravao ubiti lik Holmesa kako bi se posvetio pisanju o spiritualnosti. Koju godinu kasnije ponovno ga je oživio radi zarade.

Kada mu je dijagnosticirana bol u prsima, Doyle je tvrdoglavo ignorirao upozorenja liječnika i u jesen 1929. godine se uputio na spiritualističku turu kroz Nizozemsku. Vratio se doma s jakim bolovima koji su ga okovali za krevet. Ustavši se po posljednji put 7. srpnja 1930., Doyle se srušio i umro u svom vrtu dok se jednom rukom držao za srce, a u drugoj nosio cvijet.

FOTO: PINTEREST