LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sjećanje na zločin u Vitezu: 31 godina od ubojstva osmero hrvatske djece

Godinama je taj zločin bio skriven od očiju javnosti, no prije nekoliko su se godina počele iznositi priče o djeci Viteza, kako bi se konačno saznala istina o tom tragičnom događaju.

Godinama je taj zločin bio skriven od očiju javnosti, no prije nekoliko su se godina počele iznositi priče o djeci Viteza, kako bi se konačno saznala istina o tom tragičnom događaju.

Danas, 10. lipnja 2024. godine, obilježava se 31 godina od tragičnog događaja koji je duboko potresao Vitez i cijelu Hrvatsku. Tog dana, 1993. godine, osmero hrvatske djece izgubilo je život na dječjem igralištu u Vitezu, a ubijeni su navodećom granatom ispaljenom s položaja takozvane ARBiH (Armija Republike Bosne i Hercegovine).

Zapovjednik Teritorijalne obrane Viteza Hakija Čengić bio je u blizini mjesta tragedije u trenutku pada granate. Nakon eksplozije napustio je mjesto događaja, dok su roditelji ubijene djece u šoku skupljali ostatke svojih najmilijih. U tom trenutku čuli su povike Čengićevih vojnika: Evo vam Herceg Bosne, što je dodatno pojačalo užas i bol roditelja koji su izgubili svoju djecu u tom stravičnom napadu.

SAD: Šokantno! Radnica mrtvačnice švercala dijelove ljudskih tijela ukradenih od sveučilišta



Taj zločin dogodio se u vrijeme potpisanog primirja, što dodatno naglašava njegovu brutalnost i besmislenost. Granata je bila precizno ciljana na dječje igralište, što je stručnjake navelo na zaključak da je riječ o namjernom napadu na djecu.

UZNEMIRUJUĆE: Od teških ozljeda preminuo 54-godišnjak u Šibeniku, pretukla ga tri mladića


Godinama je taj zločin bio skriven od očiju javnosti, a sjećanja na nevine žrtve postupno su padala u zaborav. Međutim, prije nekoliko su se godina počele iznositi priče o djeci Viteza, kako bi javnost konačno saznala više o tom tragičnom događaju.

Spomenik Osmica postao je simbol sjećanja na nevino stradalu djecu i poticaj za procesuiranje odgovornih za taj zločin.

Na društvenim mrežama širi se apel da hrabra djevojčica Ema postane nacionalna heroina Srbije



Imena Sanje Garić, Milana Garića, Dragana Ramljaka, Dražena Čečure, Borisa Antičevića, Sanje Križanović, Augustina Grebenara i Velimira Grebenara ostat će trajno upisana u sjećanje stanovnika BiH i Hrvatske. Njihova smrt podsjeća na užas rata, a sjećanje na njega mora ostati živo, kao opomena i poticaj za izgradnju bolje budućnosti, bez nasilja i mržnje.

FOTO: NEDJELJA.BA