LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šokantno

Poremećen pravosudni sustav: dvije godine zatvora za silovanje djevojke s mentalnim teškoćama?

Takve presude šalju opasnu poruku – zločini, pa i oni najteži, mogu biti „olakšani” ako imate odgovarajuću prošlost. To nije pravda. To nije sustav koji štiti žrtve. To je sustav koji okreće leđa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Takve presude šalju opasnu poruku – zločini, pa i oni najteži, mogu biti „olakšani” ako imate odgovarajuću prošlost. To nije pravda. To nije sustav koji štiti žrtve. To je sustav koji okreće leđa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Pravosudni sustav u Hrvatskoj ponovno je šokirao javnost, ovaj put donoseći presudu koja je u najmanju ruku nevjerojatna. Trojica muškaraca, uključujući jednog policajca, osuđeni su na svega dvije godine zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja djevojke s mentalnim poteškoćama. Djevojka, čiji mentalni razvoj odgovara djetetu od 9 do 11 godina, godinama je zlostavljana na pašnjacima, kukuruzištima i u njihovim kućama. Šokantno je da se, unatoč težini zločina, sud odlučio za minimalne kazne.

Ključna olakotna okolnost? Dvojica od počinitelja sudjelovala su u Domovinskom ratu. Kao da to nekako opravdava ili ublažava monstruozne postupke kojima su žrtvu podvrgnuli. U presudi se navodi da su njihova ratna odlikovanja uzeta u obzir pri određivanju kazne. Policajac, koji nije sudjelovao u ratu, također je dobio dvije godine zatvora, iako je njegova dužnost kao službenika bila da štiti ljude, a ne da sudjeluje u zločinima.


Ta presuda nije samo uvreda za pravdu nego i opasan presedan. Ratne zasluge ne mogu i ne smiju biti izgovor za umanjenje kazni za zločine protiv ljudskosti.
 

Dvije godine za silovanje, 18 godina za pljačku bankomata


Sjećanje na zločin u Vitezu: 31 godina od ubojstva osmero hrvatske djece


Dok trojica muškaraca dobivaju minimalnu kaznu za višegodišnje seksualno zlostavljanje, drugi počinitelji zločina dobivaju drakonske kazne za kaznena djela koja, iako ozbiljna, nisu ni blizu razini takvog zločina. Nedavni slučaj, gdje je 45-godišnji Marko Sudac osuđen na 18 godina zatvora zbog podmetanja eksploziva i pokušaja ubojstva policajca, ističe se kao primjer teškog nejednakog tretmana zločina u našem pravosudnom sustavu.

Kako je moguće da jedan čovjek dobije 18 godina zbog eksploziva, dok silovatelji ranjive djevojke prolaze s dvjema godinama? Ta nevjerojatna neusklađenost baca tamnu sjenu na hrvatsko pravosuđe.
 

Pravosudni sustav koji ne štiti žrtve


Odvjetnik Rafael Krešić istaknuo je kako ratne zasluge ne smiju biti pretežno olakotna okolnost, pogotovo ne u slučaju tako teških zločina. Pravosudni sustav, čija je uloga štititi najranjivije u društvu, ovdje je zakazao na najgori mogući način.

SAD: Šokantno! Radnica mrtvačnice švercala dijelove ljudskih tijela ukradenih od sveučilišta


Nažalost, to nije izoliran slučaj. Ratne zasluge često se koriste kao opravdanje za smanjenje kazni, bilo da se radi o silovanju, zlostavljanju ili čak ratnim zločinima. Prisjetimo se i slučaja bivšeg načelnika općine Lasinja, kojem je kazna za silovanje smanjena jer je bio odlikovani branitelj.

Takve presude šalju opasnu poruku – zločini, pa i oni najteži, mogu biti olakšani ako imate odgovarajuću prošlost. To nije pravda. To nije sustav koji štiti žrtve. To je sustav koji okreće leđa onima kojima je pomoć najpotrebnija.
 

Vrijeme za reformu


Hrvatsko pravosuđe hitno treba reformu. Ratne zasluge moraju prestati biti izgovor za umanjenje kazni u slučajevima zločina protiv ljudskosti, osobito kada su u pitanju seksualna zlostavljanja i silovanja. Ratni veterani zaslužuju poštovanje, ali to ne smije i ne može biti opravdanje za zločine. Pravda mora biti jednaka za sve, bez obzira na to tko ste i što ste učinili u prošlosti.

UZNEMIRUJUĆE: Od teških ozljeda preminuo 54-godišnjak u Šibeniku, pretukla ga tri mladića


Ako sustav nastavi ovim putem, šalje jasnu poruku – pravda nije za sve. A to je poruka koja ne smije biti prihvaćena u civiliziranom društvu.
FOTO: CANVA PRO, ILUSTRACIJA