LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Simboličan kraj šezdesetih – kako je ubijena jedna od najvećih zvijezda rock-glazbe

Na današnji dan ubijena je jedna od najvećih rock-zvijezda, predstavnik buntovnih šezdesetih i aktivist mira – John Winston Ono Lennon.

Na današnji dan ubijena je jedna od najvećih rock-zvijezda, predstavnik buntovnih šezdesetih i aktivist mira – John Winston Ono Lennon.

Možda smo 60-ih bili naivni poput djece, a kasnije svi smo se pokupili u svoje sobe i rekli: Nismo dobili prekrasan svijet cvijeća i mir. Svijet je grozno mjesto zbog toga što nam nije dao sve ono za čime smo plakali. Je li tako? Plakanje za boljim svijetom nije bilo dovoljno, kazao je 8. prosinca 1980. John Lennon, član jedne od najuspješnijih i najpopularnijih rock-grupa – The Beatlesa. Smatram da moj posao neće biti dovršen sve dok ne budem mrtav i pokopan te se nadam da se to neće još dugo, dugo ostvariti, nadodao je ne znajući da će istoga dana, devet sati nakon citiranog intervjua, po drugi put u životu susresti čovjeka imena Mark David Chapman, religijskog fanatika koji će okončati njegov život.

Toga su dana u poslijepodnevnim satima Lennon i njegova žena, izlazeći iz svoje zgrade Dakota u New Yorku, susreli mladića koji je u rukama nosio kopiju njihova novog albuma naziva Double Fantasy. Mladić ga je zamolio za autogram, što je fotoaparatom zabilježio amaterski fotograf Paul Goresh, koji se tamo slučajno našao. Par sati kasnije Chapman je na istome mjestu u Lennona ispucao pet metaka, od kojih su četiri bili fatalni. Policajci koji su pristupili mjestu događaja odlučili su glazbenika samostalno prevesti u bolnicu, no liječnički tim mogao je samo konstatirati smrt. Chapmana su odmah uhitili, a prilikom uhićenja čitao je svoju najdražu knjigu – Lovca u žitu.

Mark je istovremeno obožavao i prezirao Lennona. Poznavao je sve albume The Beatlesa, ali je istovremeno mrzio njihove ateističke poglede. Naime, Lennon je postao omražen u javnosti nakon izjave engleskom listu London Evening Standard: Kršćanstvo je prolazno. S vremenom će biti sve slabije i na kraju će iščeznuti. Nema smisla debatirati o tome. Znam da sam u pravu i vrijeme će pokazati da sam bio u pravu. Mi smo danas popularniji od Isusa ne znam što će prije propasti, rock’n’roll ili kršćanstvo. Isus je bio sasvim dobar, ali su njegovi sljedbenici bili tupavi i prosječni.

Nakon proglašenja smrti tisuće ljudi okupile su se ispred njegove zgrade na Upper West Sideu paleći svijeće i pjevajući njegove pjesme. Njegovom su smrću simbolično završene buntovničke šezdesete te je iz centra javnog diskurza nestalo sve ono što je taj vremenski period predstavljao – težnju mladih za nenasiljem, prihvaćanjem i svjetskim mirom.

Lennon je, osim uspješne karijere s bendom, stvarao i u koautorstvu sa svojom suprugom Yoko Ono. Objavili su tri eksperimentalna albuma Plastic Ono Band (1970), Imagine (1971) i već spomenuti Double Fantasy (1980). Najpoznatija je pjesma iz toga razdoblja zasigurno Imagine, djelo koje je Rolling Stone 2004. proglasio trećom najboljom pjesmom svih vremena. Yoko Ono izjavila je kako tekst ove pjesme predstavlja sve ono u što je John vjerovao: Da smo svi jedna zemlja, jedan svijet, jedno čovječanstvo. On je želio da svi budu toga svjesni.

FOTO: PINTEREST