LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan Princa miješane krvi, čarobnjaka kojeg volimo i mrzimo

Dana 9. siječnja 1960. godine rođen je čarobnjak čiju je tužnu sudbinu J. K. Rowling iskoristila da na kraju serijala svim obožavateljima slomi srce i još ih jednom uvjeri u snagu ljubavi.

Dana 9. siječnja 1960. godine rođen je čarobnjak čiju je tužnu sudbinu J. K. Rowling iskoristila da na kraju serijala svim obožavateljima slomi srce i još ih jednom uvjeri u snagu ljubavi.

After all this time? – pitanje je koje ni jedan obožavatelj čarobnjačkog svijeta nije očekivao pročitati pri kraju posljednjeg dijela serijala o Harryju Potteru, a odgovor – Always – onaj je koji je mračnjaka i omražena učitelja te glavnog Harryjeva mučitelja u Hogwartsu u trenutku učinio najtragičnijim likom i herojem. Upravo taj odgovor fanovi diljem svijeta i danas koriste kao prisegu svoje vječne ljubavi prema Severusu Snapeu, nečistokrvnom čarobnjaku rođenom 9. siječnja 1960. godine, ali i prema čitavom magičnom svijetu.

Premda su se na koncu serijala svi vjerni pratitelji Harryjeve sudbine mogli zateći ridajući nad krajem Severusa Snapea i nad njegovim teškim životom, malo bi tko mogao iskreno reći da mu je prije tog trenutka profesor Čarobnih napitaka bio jedan od dragih likova. Gledajući ga Harryjevim očima i očima njegovih prijatelja, svi su čitatelji od samog početka prema njemu osjećali antipatiju i gađenje, ne želeći povjerovati Dumbledoreovim izrazima povjerenja i činjenicama koje su ukazivale na Snapeovo neumorno spašavanje Harryjeva života.

Rodivši se u obitelji bezjaka Tobiasa Snapea i vještice Eileen Prince, Severus je, slično Harryju, a i samom lordu Voldemortu, proveo vrlo nesretno djetinjstvo s ocem koji ga je neprestano mučio. Jedina je svijetla točka njegova života bilo prijateljstvo s Lily Evans, koje je ostalo nepoljuljano gotovo do kraja školovanja u Hogwartsu. Sklon crnoj magiji i čudna izgleda, Snape je izazivao podsmijehe učenika u Hogwartsu, a najveći mu je neprijatelj bio James Potter, budući Lilyn muž. Uvrijedivši Lily pogrdno ju nazvavši mutnjakušom, Severus se konačno okrenuo lordu Voldemortu i mračnim silama. Ipak, serijal nas, osim brojnim drugim vrijednostima, uči snazi ljubavi: kao što je Lilyna spremnost da umre za svog sina spasila Harryjev život, jednako ga je tako spasila i Severusova ljubav prema njoj.

Odavši Voldemortu početak proročanstva profesorice Trelawney, Snape nije ni slutio da će nauditi i ljubavi svog života. Upravo ga je strah za život Lily Potter natjerao da se priključi Redu feniksa i da, kao dvostruki špijun, učini sve što je u njegovoj moći da spasi Lilyna sina, previše slična svome ocu. Iako ga je javno mučio i ponižavao jer ga je izgledom podsjećao na Jamesa, od jednostavne protukletve na metlobojskoj utakmici, preko dogovora s Dumbledoreom i polaganja svog života za njegovu sigurnost, Snape je sve činio da zaštiti Harryja. Nažalost, nikome nije dopustio da to sazna sve do samog kraja.

Upravo se zbog toga nakon njegove smrti tvrdoglavi svijet Harryja Pottera koji je čitava života sumnjičio Snapea za nevjeru Dumbledoreu preokrenuo naglavačke. Iako je u knjizi Harry Potter i darovi smrti izvrsna pripovjedačica J. K. Rowling pred čitatelje iznijela niz zapanjujućih događaja i okrutno se poigrala smrću brojnih likova koje smo obožavali, događaji iz Sita sjećanja promijenili su vizuru iz koje smo promatrali događaje u svim prethodnim dijelovima i još su jednom učvrstili spoznaju da je ljubav jača od svake mržnje koja je nastavila živjeti i u srednjem imenu Harryjeva drugog sina.

FOTO: FLICKR