LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan „kralja blockbustera“ zaslužnoga za poznate filmske ekranizacije

Na današnji je dan rođen jedan od najpoznatijih i najuspješnijih filmskih redatelja svih vremena koji je osvojio brojne nagrade za svoje prepoznatljive ekranizacije.

Na današnji je dan rođen jedan od najpoznatijih i najuspješnijih filmskih redatelja svih vremena koji je osvojio brojne nagrade za svoje prepoznatljive ekranizacije.

Steven Allan Spielberg, jedan od najvećih živućih redatelja koji je zaslužan za velik broj filmskih ostvarenja koja su nam osvajala srca pred malim ekranima i na velikim platnima, rođen je na današnji dan 1946. godine Iako su filmski kritičari mnoge njegove mainstream i komercijalne filmove dočekali na nož, Spielberg se u povijest zapisao kao jedan od financijski najuspješnijih filmaša u povijesti i dobitnik triju Oscara. Ekraniziravši plejadu različitih likova i događaja, dotakao se mnogobrojnih tema i žanrova, a već je u samim počecima redateljske karijere postavio vlastite filmove u sam vrh holivudske produkcije.

Nakon kraćih režiserskih uradaka, kojima je oduševio šefove studija Universal, mladi je Spielberg dobio priliku iskazati svoje vještine na filmu Dvoboj i ekranizaciji poznate knjige Egzorcist. To mu je potpuno uspjelo te je dobio dozvolu i za snimanje svog prvog filma za prikazivanje u kinima, koji je pokupio pohvale kritičara, no publiku nije oduševio. Međutim, Spielbergu je otvorio vrata prema vrhuncu vlastite karijere. Naime, ponuđen mu je ugovor za snimanje filma Ralje, koji ga je, kao što je svima poznato, vinuo u zvjezdano nebo, osvojivši tri Oscara i učinivši Spielberga jednim od najmlađih američkih multimilijunaša, zbog čega je dobio priliku sam utjecati na daljnji smjer vlastite karijere.

FOTO: Wikipedia

Nakon što je zaplijenio pozornost Hollywooda, počeo je redati samo uspješnice, krenuvši s filmom Bliski susreti treće vrste, kojim je zaradio i prvu nominaciju za Oscara za režiju. Snimivši film o najsimaptičnijem vanzemaljcu, nominiran je za mnoštvo Oscara, a E. T. je bio financijski najuspješniji film svih vremena, sve dok Spielberg Jurskim parkom nije oborio vlastiti rekord. Nakon toga slijedi nekoliko ekranizacija avantura Indiane Jonesa te filmovi Kuka, Carstvo sunca i Boja purpura, film koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i nominacije za 11 Oscara.

Najpoznatiji je njegov film vjerojatno Schindlerova lista, ekranizacija istinite priče o holokaustu koja mu je donijela prvog Oscara za režiju i koja se smatra najvjernijim prikazom strahota holokausta uopće. O tome svjedoči i činjenica da je ovaj film Američki institut uvrstio među 10 najboljih ikada snimljenih filmova. Nakon četverogodišnjeg odmora od režisiranja i utemeljenja vlastitog studija – DreamWorks – Spielberg se vraća i niže uspješnice, jednu za drugom: Jurski park: Izgubljeni svijet, Terminal, Umjetna inteligencija, Spašavanje vojnika Ryana i mnoge druge.

Osim režiserskim, Spielberg se bavio i producentskim radom, produciravši mnoge crtiće, među kojima se ističu najdraži nam Animanijaci, a jedno je vrijeme bio i izvršni producent Hitne službe. Iako je tijekom svoje gotovo pedesetogodišnje karijere često podijelio mišljenja publike i kritičara te imao i uspona i padova, o Spielbergovu uspjehu neporecivo svjedoče brojne nominacije i same nagrade koje je osvojio te prepoznatljivost njegovih ekranizacija diljem svijeta. Približivši nam svojim ekranizacijama svemirska prostranstva i neobične probleme običnih ljudi, kao i napetost u odnosima roditelja i djece kao svoju najpostojaniju temu, Spielberg je zadužio filmsku povijest i svi se vrlo rado vraćamo njegovim režiserskim ostvarenjima. A vidjet ćemo čime će nas još iznenaditi.

FOTO: WIKIPEDIA