LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Simpatični izvanzemaljac stigao u kina

Prije 34 godine prvi je put u kinima izašao film „E.T.: The Extra-Terrestrial". Redatelj je bio Steven Spielberg, a film je osvojio četiri Oskara te je uvršten među pet najprofitabilnijih filmova u povijesti.

Prije 34 godine prvi je put u kinima izašao film „E.T.: The Extra-Terrestrial". Redatelj je bio Steven Spielberg, a film je osvojio četiri Oskara te je uvršten među pet najprofitabilnijih filmova u povijesti.

Film E.T.: The Extra-Terrestrial prvi je put izašao u kina 11. lipnja 1982. godine Redatelj ovoga klasika znanstvene fantastike bio je tada 34-godišnji Steven Spielberg. U filmu glume Henry Thomas u ulozi Elliotta, Robert MacNaughton u ulozi Michaela, odnosno Elliottova brata, Drew Barrymore u ulozi Gertie, odnosno Elliottove sestre i Peter Coyote u ulozi znanstvenika Keysa.

Za Spielberga, film E.T. označavao je povratak na temu koju je obradio filmom Close Encounters of the Third Kind, gdje Richard Dreyfuss igra ulogu čovjeka koji se nađe oči u oči sa zastrašujućom izvanzemaljskom silom za koju se ispostavi da je prijateljski nastrojena. Ideja filma E.T. bila je stvoriti još privlačniju sliku izvanzemaljskog života u obliku malog naboranog stvorenja svijetlećeg trbuha.

Spielberg je usko surađivao sa scenaristicom Mellisom Mathison, budućom ženom Harrisona Forda, kako bi uvjerljivo na platnu prikazao priču mudrog, dragog i umiljatog izvanzemaljskog botaničara koji je zaglavio na Zemlji i treba pomoć osjetljivog dječaka Elliotta kako bi se vratio kući. Elliott sa svojim bratom i sestrom skriva E.T.-a, koji se sam tako nazvao, u ormaru, a sve u cilju da ga zaštite od odraslih, uključujući i njihovu majku, koja je rastrojena zbog nedavne rastave. Vrlo brzo stvara se posebna povezanost između E.T.-a i Elliotta koji će riskirati svoju vlastitu sigurnost kako bi se E.T. vratio na svoj planet.

Od početnog prikazivanja filma, E.T. je dobio pozitivne kritike. Kritičar Richard Corliss entuzijastično je napisao u časopisu Time:

– E.T. savršeno je staložena mješavina slatke komedije i tinejdžerske melodrame, smrti i uskrsnuća te prijateljstva toliko čistog i moćnog da se čini kao idealizirana ljubav.

Time je također uvrstio ovog izvanzemaljca na popis kandidata za muškarca godine. E.T. je bio prvi filmski lik koji je dobio tu čast. Film je bio nominiran u devet kategorija na dodjeli Oskara 1983. godine, uključujući nagrade za najbolju sliku i najboljeg redatelja. E.T. je dobio četiri Oskara, i to za najbolje zvučne efekte, najbolje vizualne efekte, najbolji zvuk i za najbolju originalnu glazbu. Od 2008. godine ovaj je film na petom mjestu najprofitabilnijih filmova u povijesti. 

 

FOTO: FLICKR