LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan Kemala Montena koji je bosanskom dušom stvorio jedinstven glazbeni izričaj

Najpoznatiji „bosanskohercegovački kantautor šansonjer" rođen je 17. rujna 1948. godine.

Najpoznatiji „bosanskohercegovački kantautor šansonjer" rođen je 17. rujna 1948. godine.

Sedamnaeste noći u rujnu 1948. u gradu ćuprija, Sarajevu, rođen je Kemal Monteno. Osvaldo Monteno bio je talijanski vojnik koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata zaljubio u Bahru i odlučio ostati u novoj domovini, Jugoslaviji. S njom je dobio Kemu, dijete ljubavi, koji je već od malih nogu u razglasnoj stanici na stadionu pjevao narodne pjesme poput Moj dilbere, kud se šećeš.

Ovaj rođeni Sarajlija, ili kako ga se u medijima nazivalo, bosanskohercegovački kantautor šansonjer, na festivalu Vaš šlager sezone 1967. godine pjesmom Lidija osvaja sarajevsku publiku, ali i kritiku. Za Šlagera sezone nastale su neke od njegovih najdirljivijih šansona, a krajem 70-ih izvedene su i njegove najljepše pjesme gradu Sarajevu i domovini, svojevrsne himne Sarajevo ljubavi moja, koju je otpjevao na desetom jubilarnom Šlageru sezone i Zemljo moja.

U svojim je pjesmama objedinio motive bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone. Mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, stvorio je svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio diljem regije i svijeta tijekom više od 40 godina karijere. 

Njegov diskografski početak vezan je za 1973. kada je objavio album Muziko, ljubavi moja za tadašnji Jugoton. Na njemu se nalazi i pjesma Jedne noći u decembru, posvećena njegovoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki, jedna od njegovih najljepših balada.

Sa suprugom Brankom zajedno je od djetinjstva i svoju obitelj nikada nije žrtvovao zbog karijere. Obitelj i raja bili su mu na prvom mjestu, a svojoj je djeci nadjenuo imena Đani (po Gianniju Morandiju, koji mu je bio veliki uzor kad je počeo pjevati) i Adrijana. Sedamdesete je obilježio antologijskim pjesmama Sviraj mi o njoj, Laž, Putovanja, Adrijana, a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu.

Potom je 1975. uslijedio album Žene, žene s hitovima Uvijek ti, Pjesma zaljubljenika, Kratak je svaki tren te album Moje pjesme, moji snovi objavljen 1977. godine Osamdesete započinje albumom Za svoju dušu na kojem se nalazi bezvremenska Nije htjela.

Album Dolly Bell, nazvan po jednom od najpopularnijih filmova domaće kinematografije Sjećaš li se Dolly Bell (1981), objavio je 1982. godine, a samo godinu dana kasnije, objavio je i album Uvijek ti se vraćam. Nakon albuma Moje najdraže pjesme, Romantična priča te Kako da te zaboravim, uslijedila je diskografska pauza zbog ratnih događanja koja su ga 90-ih zatekla u Sarajevu. Godine 1995. prihvaća poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak, i zajedno s obitelji seli u Zagreb.

Mnogi tvrde kako nikada neće zaboraviti 1995. godinu kada je koncert Kemal i prijatelji bio rasprodan čak sedam večeri za redom. Obožavatelji romantičnih pjesama i bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone u glas su pjevali njegove hitove.

Osim što je stvorio vlastiti muzički potpis na domaćoj glazbenoj sceni, ostvario je suradnje s mnogim velikim imenima domaće glazbene scene, poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Gabi Novak, Rade Šerbedžije, Borisa Novkovića, Danijele Martinović i brojnih drugih. Kemal Monteno bio je jedan od rijetkih izvođača koji se mogao pohvaliti da je skoro svaki njegov duet postao i hit.

 

Godine 2000. Croatia Records objavljuje album Hvala svima (Kemo i prijatelji) s brojnim duetima koje i dan danas rado slušamo u radijskom eteru. Kemal Monteno živio je na relaciji Zagreb-Sarajevo, a njegov je glazbeni put bio ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po svim zemljama bivše Jugoslavije. Godine 2003. na Melodijama Mostara nastupio je s Paulom Jusić i pjesmom Nakon toliko godina koja je osvojila Grand prix, a ista je na 10. festivalu melodije Mostara proglašena Pjesmom desetljeća.

Koncertom Kemo u Lisinskom vratio se 2005. u zagrebački glazbeni hram, a oduševljena publika pjevala je s njim od prve do zadnje pjesme. Krajem 2012. u sarajevskoj Zetri obilježio je više od 40 godina karijere, a njegov zadnji studijski album, Šta je život, na tržištu je objavljen 2013.

 Za majku je Kemo, za oca Monteno, a za nas jedan, jedini i neponovljivi Kemal Monteno, sarajevska glazbena legenda!

Svakom sam od vas poklonio pjesmu,
mnoge su tužne i prepune sjete,
dadoh vam ljubav ne tražeći ništa,
poklonih vam srce kao malo dijete. 

Foto: Facebook
FOTO: FACEBOOK