LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan je filmske i kazališne dive koja ne prestaje oduševljavati – Hrvatsku i London

18. srpnja 1979. rođena je Zrinka Cvitešić. Glumičin ćemo rođendan obilježiti popisom njezinih najpoznatijih uloga te najavom nove.

18. srpnja 1979. rođena je Zrinka Cvitešić. Glumičin ćemo rođendan obilježiti popisom njezinih najpoznatijih uloga te najavom nove.

Četrdeseti rođendan danas slavi Zrinka Cvitešić. Ova poznata Karlovčanka glumom se bavi od osnovnoškolskih dana, a svoj je talent potvrdila završetkom studija glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2002. godine Iste je godine dobila ulogu Lejle u filmu Konjanik Branka Ivande te se publici i struci predstavila kao vrhunska glumica, vjerojatno ne sluteći kakva je blistava karijera očekuje. 

Počela je nakon toga nizati uloge u domaćim filmskim uspješnicama. U kultnom filmu Što je muškarac bez brkova (2005) utjelovila je Tatjanu, udovicu, beznadno zaljubljenu u svećenika Stipana kojega je igrao Leon Lučev. Cvitešić i Lučev pet su godina kasnije ponovo zaigrali kao partneri, i to u uspješnici bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić Na putu (2010). Mlađa ju je publika upoznala u filmskoj priči utemeljenoj na istinitom događaju Lea i Darija – Dječje carstvo (2011) gdje je utjelovila Leinu majku Ivku Deutsch. Neizostavno je spomenuti da je igrala u filmu nominiranom za Oscara. Riječ je ulozi doktorice Lovrić u Schmidtovu filmu Ljudožder vegetarijanac (2012).

Foto: YouTube/ screenshot (Što je muškarac bez brkova)

Sve ove uloge, osim što su dobro prihvaćene od publike, i struka je više puta pohvaljivala. Za ulogu u Što je muškarac bez brkova Zrinka Cvitešić nagrađena je na pulskom i sarajevskom filmskom festivalu. Film Na putu donio joj je još jednu Zlatnu arenu i nagradu festivala u Aleksandriji. godine 2010. osvojila je do tada najveću nagradu, Shooting Stars u na berlinskom festivalu.

Nakon što je osvojila hrvatska filmska platna, 2013. godine dobila je ulogu Girl u mjuziklu Once na londonskom West Endu. Nije trebalo dugo da i ondje prepoznaju Zrinkin talent i trud, pa je samo nekoliko mjeseci nakon dolaska u London nagrađena kao najbolja debitantica na West Endu. Uslijedila je nagrada Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu te 2014. godine prestižna nagrada Laurence Olivier u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu.

Foto: YouTube/ screenshot (Once)

Upravo se ove godine Zrinka vraća u London. Naime, na svojem je Instagram profilu objavila kako je dobila priliku glumiti sa slavnom britanskom glumicom Zoë Wanamaker u novoj predstavi Two Ladies u režiji Nicholasa Hytnera.

Zrinku Cvitešić nedvojbeno možemo smatrati jednom od naših najvećih glumačkih diva današnjice, a ona to svojim talentom, radom, nenametljivošću, ali i osvajanjem simpatija publike i struke neprestano potvrđuje. Želimo joj sretan rođendan, ispunjenje svih želja te nastavak sjajnog niza uspješnih uloga.

FOTO: INSTAGRAM/ ZRINKACVITESICPROFILE