LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan Dine Rađe, svjetskog košarkaškog prvaka i prvostupnika kineziologije

Jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih košarkaša te osvajač olimpijskih medalja, Dino Rađa, 24. travnja slavi svoj 52. rođendan.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih košarkaša te osvajač olimpijskih medalja, Dino Rađa, 24. travnja slavi svoj 52. rođendan.

Osim što je jedan od najuspješnijih i najpoznatijih bivših hrvatskih košarkaša, svjetski je prvak te osvajač dviju olimpijskih medalja. Poznat je i kao uspješan NBA igrač te višestruki klupski prvak Europe.

Dino Rađa rođen je na današnji dan 1967. godine u Splitu. Diplomski rad na Kineziološkom fakultetu u Splitu brani 2013. godine te stječe zvanje prvostupnika kineziologije, točnije sportskog trenera košarke. Njome se počinje baviti s navršenih 15 godina, a osim toga, trenirao je plivanje, vaterpolo i rukomet.

Karijera

Ozbiljnije uspjehe u košarci počinje nizati od 1983. godine debitiranjem u klubu Jugoplastika u Zadru. U razdoblju od 1987. do 1990. godine s prvom klupskom ekipom dva puta zaredom osvaja naslov europskog klupskog prvaka, što ga čini tadašnjim najboljim igračem kojeg je Jugoplastika ikad imala. Svoj prvi koš zabija na utakmici devetog kola prvenstva Jugoslavije.

Boston Celtics ga 1989. na NBA draftu izabire kao svog 40. igrača, ali Rađa još četiri godine ostaje igrati za talijanski klub Virtus Rim. Za Celticse počinje igrati u sezoni 1993/1994. te ostaje u klubu također četiri godine Nakon toga odlazi igrati za grčki Panathinaikos, a kasnije igra i za KK Zadar, KK Cibona i KK Split.

Završetkom košarkaške karijere 2003. godine, sedam godina obnaša ulogu predsjednika KK Split, a u srpnju 2010. godine napušta tu funkciju. 2015. godine postaje predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku.

Najveća postignuća

S reprezentacijom Jugoslavije 1988. godine osvaja olimpijsko srebro te dvije zlatne i jednu brončanu medalju na europskim prvenstvima. S hrvatskom košarkaškom reprezentacijom osvaja srebro na Olimpijskim igrama 1992. godine, broncu na Europskom prvenstvu 1993. godine, broncu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine i broncu na Europskom prvenstvu 1995. godine

Osim titule europskog prvaka i prvaka Jugoslavije, s Virtusom osvaja Kup Radivoja Koraća, s grčkim Panathinaikosom dva naslova prvaka Grčke, a s KK Split naslov prvaka Hrvatske.

Privatni život

U kolovozu 2001. godine ženi Viktoriju Đonlić, Miss Dalmacije 1995. godine i drugu pratilju Miss Hrvatske. S njom 2003. godine dobiva sina Roka, a pet godina kasnije kćer Niku. Iz prvog braka ima sina Duju s bivšom suprugom Željanom.

FOTO: PIXABAY