LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prošla je već 31 godina otkad nas je napustila košarkaška legenda Dražen Petrović

Razlog zbog kojeg je Dražen putovao automobilom, a ne zrakoplovom, bio je taj što je htio provesti više vremena sa svojom djevojkom, Klarom, koja je upravljala automobilom.

Razlog zbog kojeg je Dražen putovao automobilom, a ne zrakoplovom, bio je taj što je htio provesti više vremena sa svojom djevojkom, Klarom, koja je upravljala automobilom.

Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, rođen je 22. listopada 1964. godine u Šibeniku. Njegova sportska karijera bila je nevjerojatan uspon, rijetko viđen u povijesti hrvatskog sporta. Od malih nogu pokazivao je izniman talent i predanost košarci, što ga je dovelo do najviših razina u svijetu košarke.
 

Košarkaška legenda


Svoju je karijeru započeo u malom klubu KK Šibenka, gdje je već kao petnaestogodišnjak počeo igrati za prvu ekipu. Od 1984. godine igrao je za KK Cibona, gdje je doživio svoj prvi veliki uzlet. S Cibonom je osvojio državno prvenstvo 1985. godine te jugoslavenski kup 1985., 1986. i 1988. godine. Također, dva puta je osvojio Kup prvaka, 1985. i 1986. godine te  Kup pobjednika kupova 1987. godine. Dražen je s Cibonom postao sinonim za uspjeh, a njegove igre bile su na najvišoj razini.

Godine 1988. prelazi u KK Real Madrid, s kojim je osvojio španjolski kup i Kup pobjednika kupova. Ovaj prelazak označio je njegovu međunarodnu afirmaciju i potvrdu kao jednog od najboljih europskih košarkaša. Dražen Petrović je prvi hrvatski igrač koji je zaigrao u NBA ligi. Godine 1989. potpisuje za Portland Trail Blazerse, a od 1991. godine igra za New Jersey Netse. Njegov uspjeh u NBA ligi bio je inspiracija mnogim mladim košarkašima iz Hrvatske i Europe, a njegov stil igre i borbenost ostali su upamćeni među ljubiteljima košarke diljem svijeta.

Svjetski je dan humanosti: sjećanje na humanitarce stradale u bombaškom napadu u Bagdadu



Kao prvi kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije, Dražen je imao ključnu ulogu u reprezentativnim uspjesima. Tijekom čitave karijere redovito je nastupao za reprezentativne košarkaške selekcije Jugoslavije, a kasnije i Hrvatske. Na Olimpijskim igrama nastupio je 1984. (bronca), 1988. (srebro) i 1992. (srebro), a na svjetskim prvenstvima 1986. (bronca) i 1990. (zlato). Medalje je osvojio i na europskim prvenstvima 1987. (bronca) i 1989. (zlato) te na univerzijadama 1983. (srebro) i 1987. (zlato).
 

Tragična nesreća


Draženovom smrću u tragičnoj automobilskoj nesreći, 7. lipnja 1993. godine, prekinuta je jedna od najsjajnijih karijera u povijesti košarke. Nesreća se dogodila oko 17 sati i 20 minuta na kišnoj autocesti A9, kod gradića Denkendorfa, dvadesetak kilometara sjeverno od bavarskog grada Ingolstadta. Petrović se vozio u crvenom Volkswagen Golfu, spavajući na suvozačkom sjedalu, dok je automobilom upravljala njegova djevojka Klara Szalantzy, njemačka manekenka i košarkašica. Na stražnjem sjedalu bila je Hilal Edebal, mlada turska košarkašica, koju su usput povezli, piše Povijest.hr.

Danas slavimo Međunarodni dan mladih koji imaju ključnu ulogu u društvu



Nesreća se dogodila kada je kamion iz suprotnog smjera, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba zbog kiše, a golf je udario u kamion. Nažalost, Dražen je poginuo na mjestu nesreće. Navodno nije bio vezan pojasom. Vozačica Klara Szalantzy pretrpjela je ozljede, ali je ubrzo nastavila svoju karijeru modela i košarkašice. Treća putnica, Hilal Edebal, bila je u komi, doživjela gubitak pamćenja i prekinula sportsku karijeru.

Razlog zbog kojeg je Dražen putovao automobilom, a ne zrakoplovom, bio je taj što je htio provesti više vremena sa svojom djevojkom, Klarom. Klara ga je povezla umjesto da leti s reprezentacijom. Nesreća se dogodila jer je, prema izvještajima, Klara vozila prebrzo za uvjete na cesti. Ostala vozila iz tog smjera kretala su se sporije i uspjela su zaobići prepriječeni kamion, unatoč lošoj vidljivosti i klizavoj cesti.

Međunarodni je dan mačaka, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica



Dražen Petrović pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. U trenutku pogibije imao je samo 28 godina. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu sporta, a njegov prerani odlazak ostavio je mnoge obožavatelje i prijatelje u dubokoj tuzi. Međutim, njegova ostavština i dalje živi, inspirirajući nove generacije sportaša i ljubitelja košarke.
IZVOR: POVIJEST.HR
FOTO: MUZEJSKO MEMORIJALNI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ