LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Nina Simone

 Na današnji dan, 21. veljače 1933. godine u Sjevernoj Karolini, rođena je poznata američka pjevačica, kantautorica i pijanistica Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone.

 Na današnji dan, 21. veljače 1933. godine u Sjevernoj Karolini, rođena je poznata američka pjevačica, kantautorica i pijanistica Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone.

Na današnji dan, 21. veljače 1933. godine u Sjevernoj Karolini, rođena je poznata američka pjevačica, kantautorica i pijanistica, Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone.

Od malih nogu počela se baviti glazbom: s 3 godine počela je učiti svirati klavir, a samo nekoliko godina kasnije svirala je nedjeljom na misi. Njena majka Mary Kate radila je kao služavka kod jedne bogate obitelji. Ona je odlučila Eunice poslati na školovanje kod slavnog pijanista Muriela Mazzanovicha, koji ju je podučavao klasičnoj glazbi s naglaskom na Bacha, Beethovena, Brahmsa, Chopina i Schuberta. Unatoč tome što je bila među najboljim učenicima u razredu te imala izniman talent, prestižna glazbena akademija Institut Curtis odbila ju je pod navodno nerazjašnjenim okolnostima, iako je audicija prošla savršeno. Vjerovala je da je glavni razlog odbijenici bilo zbog toga što je crnkinja, što je još više pojačalo njezinu mržnju prema raširenom rasizmu, u to doba prisutnom u američkim institucijama. No, Simone nije odustala od svoje namjere pa se sa 17 godina preselila u Philadelphiju, gdje je podučavala klavir i svirala u pratnji drugih pjevača kako bi platila daljnje školovanje za sviranje klavira na glazbenoj akademiji Juilliard u New Yorku.

Iako nije imala nikakvog vokalnog iskustva, 1954. godine zaposlila se kao jazz pjevačica i pijanistica u Midtown Bar & Grill u Atlantic Cityju. Tada je odlučila uzeti umjetničko ime Nina Simone: Nina prema nadimku koji joj je osmislio tadašnji dečko te Simone po francuskom glumcu Simone Signoretu.
Zahvaljujući svom iznimnom talentu te jedinstvenoj mješavini jazza, bluesa i klasike, ubrzo je stekla mnogobrojnu vjernu publiku. Nakon nekoliko godina, postala je glavna zvijezda noćnih klubova na istočnoj obali, a nedugo zatim stekla je pozornost Syda Nathana, vlasnika najutjecajnije blues i country diskografske kuće King Records. godine 1958. snimila je verziju arije "I Loves You Porgy" iz opere Georgea Gershwina, koju je naučila s albuma Billija Holidayja i koja je postala jedina njezina pjesma zabilježena na Billboardovoj ljestvici 40 hitova SAD-a. Uskoro s izdavačkom kućom Bethlehem Records snima i debitantski album "Little Girl Blue"". Zbog raznih nesuglasica sa Nathanom, ubrzo napušta Bethlehem Records te 1959. godine potpisuje ugovor sa većom izdavačkom kućom Colpix Records, koja je uglavnom snimala njezine nastupe uživo.

Godine 1964. napustila je Colpix Records te prešla u izdravačku kuću Philips. Kako je u to vrijeme borba za rasnu jednakost postala glavnim pitanjem u SAD-u, Simone se odlučila otvoreno baviti rasnom nejednakošću. Stav o borbi za građanska prava pretočila je u svoj glazbeni repertoar, pišući pjesme poput „Mississippi Goddam" te „Four Women" - pjesma koja govori o četiri različita stereotipa o afroameričkim ženama. Snimila je i obradu pjesme "Strange Fruit" Billija Holidayja o linčovanju crnaca na Jugu, a pjevala je i pjesmu W. Cuneyja "Images" o nedostatku ponosa afroameričkih žena.

1967. godine Simone prelazi iz Philipsa u izdavačku kuću RCA Victor. Na albumu "Silk & Soul" iz 1967. izvodi pjesme "I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free" i "Turning Point", koja ilustrira kako bjelačku djecu indoktriniraju rasizmom od najranije dobi. Album "Nuff Said" iz 1968. sadrži uživo snimke s festivala Westbury Music Fair. 7. travnja 1968, tri dana nakon ubojstva Martina Luthera Kinga, posvetila mu je cijeli performans i otpjevala pjesmu "Why? (The King Of Love Is Dead)", koju je za nju napisao njezin basist odmah nakon što su čuli vijesti o Kingovoj smrti. Zajedno s Weldonom Irvineom, Simone pretvara nedovršeno djelo Lorraine Hansberry "To Be Young, Gifted and Black" u pjesmu borbe za građanska prava, a izvodi je uživo na albumu "Black Gold", 1970. Studijska izvedba objavljena je kao singl, a pjesma je postala i službenom "nacionalnom himnom crne Amerike".

Godine 1970. napušta Sjedinjene Američke Države i odlazi na Barbados te se razvodi od svog supruga i menadžera Andrewa Strouda. Razvod od supruga i menadžera može se sagledati kao kraj njezinog najuspješnijeg razdoblja u američkom glazbenom biznisu i početak njezinog (dijelom samonametnutog) progonstva i otuđenja od ostatka svijeta u iduća dva desetljeća. Snimila je još nekoliko albuma koji se nisu pokazali veoma uspješnima, unatoč dobrim kritikama. Tijekom tog razdoblja mnogo se selila, a 1992. godine trajno se smješta u mjesto blizu grada Aix-en-Provence u južnoj Francuskoj. Njezina autobiografija "I Put a Spell on You", izdana je 1992, a iduće godine snima posljednji album "A Single Woman". 1995. godine dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj te je oboljela i od raka dojke. 

Umrla je 21. travnja 2003. godine u dobi od 70 godina u francuskom gradu Carry-le-Rouet, a njezin pepeo je, prema njezinoj želji, razasut po nekoliko afričkih zemalja.

FOTO: BILIBOARD